“Kenapa Mohon Kerja Kerajaan, Tidak Swasta?” Ini Contoh Jawapan Lengkap Untuk Rujukan Calon

“Kenapa anda mohon kerja kerajaan, tidak swasta?”. Soalan ini boleh dikatakan kerap juga ditanya kepada calon ketika temuduga. Walaupun hakikatkan calon berminat nak masuk ke sektor kerajaan kerana faedah-faedah yang ditawarkan, namun calon tidak boleh sesuka hati jawab soalan ini jika nak lulus. Nak jawab soalan ini ada caranya.

Calon sering mengambil mudah dengan soalan ini. Tujuan soalan ini diajukan oleh panel sebenarnya adalah untuk menguji cara calon menjawab soalan. Jika panel tanya kelebihan bekerja kerajaan berbanding swasta, anda dah tahu ke apa nak jawab?

Ikuti perkongsian di bawah untuk dapatkan jawapan yang anda boleh jadikan rujukan bagi soalan temuduga kelebihan kerja kerajaan berbanding swasta.

Isi Kandungan

CONTOH SOALAN

Contoh soalan yang ditanya dalam temuduga berkaitan sebab anda memohon kerja kerajaan berbanding swasta adalah:

“Kenapa anda mohon kerja sebagai kakitangan kerajaan? Kenapa tidak swasta? Apa kelebihan dan kekurangan bekerja dengan kerajaan berbanding dalam sektor swasta?”

CONTOH JAWAPAN

Berikut adalah contoh jawapan sebab anda memilih untuk kerja kerajaan berbanding swasta yang boleh anda jadikan rujukan:

“Bekerja di sektor awam merupakan cita-cita sya sejak dari kecil lagi dan dengan berkerja di sektor awam adalah merupakan satu kebanggaan buat diri saya kerana saya dapat berbakti kepada negara bangsa, dan agama.

Saya memilih untuk bekerja di sektor ini kerana saya akan berterusan mendapat peluang untuk menambah ilmu terutamanya ilmu-ilmu terkini dalam bidang kerja yang diceburi dengan adanya seminar, bengkel, kursus, peperiksaan penilaian, dan banyak lagi yang sememangnya bernilai bagi saya yang tidak dapat saya perolehi di luar sana. Ini bakal menjadikan saya sebagai seorang penjawat awam yang bukan sahaja cemerlang, tetapi cekap dan juga berilmu pengetahuan yang tinggi.

Selain itu saya juga berpeluang menyambung pengajian di peringkat yang lebih tinggi dari kelayakan yang saya miliki sekarang ini dengan bantuan dan sokongan pihak kerajaan yang seterusnya dapat menyumbang kepada perkhidmatan awam itu sendiri.

Tidak dapat dinafikan dengan bekerja di sektor awam, ia memberi jaminan masa depan buat saya dan juga keluarga saya. Ini kerana tiada risiko dibuang kerja jika berlaku kegawatan ekonomi seperti di sektor swasta. Di sektor ini juga mempunyai peluang kenaikan pangkat dan juga gaji serta kelebihan-kelebihan lain seperti cuti bersalin, cuti tahunan, KWSP, mudah membuat pinjaman bank, elaun perumahan dan lain-lain lagi.”

Semoga perkongsian jawapan ini dapat dimanfaatkan oleh calon temuduga yang bakal menghadiri temuduga kerajaan. Ingat, walau apapun soalan yang diberi, pastikan anda jawab dengan penuh keyakinan supaya panel pun yakin untuk ambil anda bekerja.

Selamat berjaya!

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma