Syarat Terkini Suami/ Ahli Keluarga Untuk Menemani Ibu Hamil Bersalin Di Hospital

Berita baik buat para suami yang akan menyambut kelahiran anak nanti! Berdasarkan keputusan mesyuarat pasca-pasca kabinet pada Jumaat 24 September 2021, suami adalah dibenarkan untuk menemani isteri yang bersalin di Wad Bersalin hospital KKM. Namun suami yang ingin menemani isterinya bersalin mestilah mematuhi kriteria yang ditetapkan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia.

Terkini, pada Mac 2022 Kementerian Kesihatan Malaysia telah menetapkan syarat baharu bagi kriteria suami yang ingin menemani ibu hamil semasa bersalin nanti

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut dan beberapa kriteria yang perlu dipenuhi.

KEBENARAN SUAMI TEMAN ISTERI BERSALIN

Kementerian Kesihatan (KKM) memberi kebenaran kepada suami yang lengkap dua dos suntikan vaksin COVID-19 untuk menemani isteri yang akan melahirkan anak dalam wad bersalin.

Menterinya, Khairy Jamaluddin, berkata beliau sudah meminta Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah untuk mengeluarkan kebenaran itu di semua hospital kerajaan.

“Saya sudah minta Tan Sri Dr Noor Hisham untuk membenarkan bakal bapa yang lengkap divaksinasi dan menjalani ujian saringan COVID dan negatif, untuk menemani isteri mereka dalam wad bersalin,”

Beliau berkata demikian sebagai mengulas permintaan seorang pengguna Twitter, yang memohon suami lengkap divaksin dan negatif ujian saringan COVID-19 dibenarkan menemani isteri dalam bilik bersalin.

Menjawab permintaan sama, Dr Noor Hisham turut memaklumkan akan mengeluarkan arahan untuk membenarkan suami yang lengkap divaksin dan bebas COVID-19 menemani isteri dalam wad bersalin.

Sebelum ini, hospital kerajaan tidak membenarkan suami untuk menemani isteri di dalam dewan bersalin sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula Mac 2020 tahun lalu akibat penularan COVID-19.

[DIKEMASKINI] KRITERIA DIBENARKAN

Suami adalah dibenarkan untuk menemani isteri yang bersalin di Wad Bersalin hospital KKM dengan mematuhi kriteria yang ditetapkan iaitu:

 • Suami telah lengkap vaksin Covid-19
  – Suami mestilah telah lengkap vaksin Covid-19 iaitu 14 haru selepas dos kedua bagi vaksin jenis 2 dos seperti Pfizer, Sinovac dan AstraZaneca
  – manakala 28 hari selepas menerima vaksin jenis 1 dos seperti Can Sino dan Johnson & Johnson.
 • Keputusan Ujian Swab RTK Antigen/ PCR Negatif
  – Suami/ ahli keluarga perlu menjalani ujian pengesan Covid-19 dalam tempoh 72 jam dan bawa bersama keputusan ujian; ATAU
  – Suami/ ahli keluarga membeli kit ujian kendiri Covid-19 dan membawanya ke hospital bagi menjalani ujian pengesanan kendiri Covid-19 di tempat saringan yang disediakan
 • Menjaga SOP
  Suami perlu sentiasa menjaga SOP dan hadkan pergerakan selepas menjalani ujian RTK antigen/ PCR.

GARIS PANDUAN BERGANTUNG KEPADA SITUASI COVID-19

Walaubagaimanapun, menurut KKm, polisi serta garis panduan itu adalah bersifat dinamik bergantung kepada situasi Covid-19 semasa dan pelaksanaannya di hospital tertakluk kepada situasi serta kapasiti atau kekangan tertentu bagi memastikan aspek penjagaan rawatan pesakit, keselamatan pesakit serta petugas kesihatan diutamakan.

Orang ramai dinasihati agar menyemak dengan hospital terdekat mengenai polisi kebenaran menemani isteri di wad bersalin.

KKM sangat prihatin dan teliti dalam pelaksanaan polisi ini bagi memastikan wanita hamil serta bayi baru lahir terjaga kerana mereka merupakan merupakan golongan yang berisiko tinggi terhadap jangkitan COVID-19.

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma