Kaedah Guna Pakai (KGP) PerantiSiswa: Tempoh Pemulangan Semula Peranti Mahasiswa

Inisiatif PerantiSiswa Keluarga Malaysia merupakan inisiatif untuk menyediakan peranti kepada mahasiswa Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) yang berada dalam kelompok keluarga B40 bagi memastikan proses pengajian para mahasiswa terus terpelihara.

Inisiatif PerantiSiswa Keluarga Malaysia adalah di bawah Belanjawan 2022 yang diterajui oleh Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (K-KOMM) dengan kerjasama daripada Kementerian Kewangan Malaysia (MOF) dan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT). Tahu tak, PerantiSiswa yang diterima perlu dipulangkan semula?

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut pemulangan semula peranti diterima dan Kaedah Guna Pakai (KGP) yang digunakan buat penerima.

KAEDAH GUNA PAKAI (KGP)

Peranti akan diberikan secara Kaedah Guna Pakai (KGP) kepada mahasiswa dan perlu diserahkan semula mengikut kaedah yang ditetapkan setelah tamat pengajian atau dalam tempoh yang ditentukan oleh Pentadbir Program.

Peranti perlu dipulangkan apabila mahasiswa tersebut:

 • Menamatkan pengajian
 • Berhenti pengajian
 • Dibuang pengajian
 • Menyalahgunakan peranti yang dibekalkan sehingga mendatangkan kemudaratan atau menyalahi undang-undang negara; atau
 • Melanggar apa-apa syarat yang ditentukan oleh Pentadbir Program dari semasa ke semasa

PERANTI PERCUMA SELAMA TEMPOH BELAJAR & PERLU DIPULANGKAN

Pihak K-KOMM menggunakan konsep kebolehgunaan peranti percuma selama tempoh mereka menjadi pelajar, dan ia sama sekali tidak boleh dipindah milik, dijual mahupun dihilangkan kerana selagi mereka masih belajar, peranti berkenaan dikira berdaftar sebagai milik kerajaan.

Selepas tamat pengajian, mereka perlu menyerahkan semula peranti itu kepada pusat pengajian dan kita akan menentukan apa dibuat dengan peranti terbabit.

Tujuannya ialah mengelakkan penyalahgunaan peranti yang diberikan kerana berdasarkan pengalaman lalu di mana apabila pelajar memperoleh peranti, ada dalam kalangan mereka yang menjualnya, malah ada juga memberikannya kepada orang lain.

Peranti yang diagihkan nanti akan mempunyai jaminan (waranti) termasuk jika berlaku kerosakan, mereka boleh mengembalikan untuk diganti baharu.

TERMA & SYARAT PERANTISISWA

Berikut adalah terma dan syarat penerima PerantiSiswa:

 • Penerima peranti perlu melaporkan kerosakan, kehilangan atau kecurian tablet tersebut melalui kaedah pelaporan yang akan ditentukan kelak untuk tindakan lanjut oleh Pentadbir Program.
 • Pentadbir Program atau mana-mana pihak yang diberi kuasa oleh Pentadbir Program berhak untuk mengarahkan penerima peranti untuk menyerahkan tablet tersebut untuk diperiksa pada bila-bila masa.
 • Penerima peranti adalah bertanggungjawab untuk menjaga keselamatan peranti yang diterima.
 • Penerima peranti juga perlu memastikan peranti yang diterima tidak diconteng, ditulis atau dibuat sebarang jenis perlakuan yang boleh mengakibatkan kerosakan atau kecacatan kepada peranti tersebut.
 • Penerima peranti perlulah mematuhi peraturan/polisi keselamatan siber IPT atau agensi-agensi kerajaan yang berkuatkuasa.
 • Peranti hendaklah digunakan dengan sebaik-baiknya untuk pembelajaran kendiri dan tidak digunakan untuk mengakses laman sesawang yang menyalahi undang-undang negara.
 • Penerima peranti yang melanggar apa-apa syarat atau menyebabkan sesuatu kehilangan atau kerosakan ke atas peranti disebabkan kecuaian boleh dikenakan penalti yang akan ditetapkan oleh Pentadbir Program.
 • Penerima peranti adalah tertakluk kepada terma dan syarat-syarat lain yang ditetapkan oleh Kerajaan dari semasa ke semasa.

Untuk maklumat lanjut berkenaan PerantiSiswa serta panduan buat permohonan, anda boleh terus ke laman rasmi https://perantisiswa.kkmm.gov.my/

Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan berkenaan permohonan PerantiSiswa, sila e-melkan ke helpdesk.upps@kkmm.gov.my atau melalui talian 03 8911 5351/ 03 8911 5258, 03 8911 5265/ 03 8911 5188.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma