Kadar Pendapatan Isi Rumah Terkini Yang Tergolong Dalam Kategori Miskin & Miskin Tegar

Untuk makluman anda, Kerajaan akan menyemak dan mengemas kini Kadar Pendapatan Garis Kemiskini (PGK) oleh Jabatan Perangkaan & dijangka dipinda sewajarnya pada suku pertama tahun 2023. PGK yang diguna pakai ketika ini adalah berdasarkan metodologi PGK, HIES dan BA pada 2019.

Dengan menggunakan metodologi PGK 2019, kadar kemiskinan mutlak adalah 5.6 peratus terdiri dari 405,441 isi rumah pada tahun 2019 berbanding 7.6 peratus meliputi 525,743 isi rumah pada tahun 2016. Kadar kemiskinan bandar adalah 3.8 peratus dan kadar kemiskinan luar bandar sebanyak 12.4 peratus bagi tahun 2019.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui Kadar Pendapatan Garis Kemiskinan terkini dan kenalpasti kadar pendapatan isi rumah yang tergolong dalam kategori miskin dan miskin bandar.

KADAR PENDAPATAN GARIS KEMISKINAN TERKINI

PGK yang diguna pakai ketika ini adalah berdasarkan metodologi PGK, HIES dan BA pada 2019. Kadar yang kini digunapakai bagi setiap isi rumah ialah:

  • Miskin: RM2,208
  • Miskin tegar: RM1,169

Berdasarkan metodologi PGK 2019, PGK nasional adalah sebanyak RM2,208 sebulan berbanding dengan PGK 2016 yang mengguna pakai metodologi 2005 iaitu RM980 sebulan.

PGK dikira berdasarkan jumlah pendapatan yang diperlukan oleh sesebuah isi rumah bagi memenuhi keperluan minimum makanan dan bukan makanan untuk hidup sihat dan aktif dalam masyarakat.

ISU & CABARAN NEGARA

Kerajaan telah memalukan akan menyemak semula kadar Pendapatan Garis Kemiskinan oleh Jabatan Perangkaan dan dijangka dipinda sewajarnya pada suku pertama 2023. Ini kerana negara masih berdepan beberapa isu/ cabaran seperti:

  • Kelompok miskin di bandar/ luar bandar/ kawasan Orang Asli
  • Isu gaji/ upah yang rendah
  • Ketidaksamaan pembangunan antara wilayah & negeri/ bandar/ luar bandar
  • Penularan pandemik Covid-19 yang beri impak besar kepada pendapatan isi rumah

Kerajaan komited untuk hapuskan isu miskin tegar menerusi pendekatan holistik dan komprehensif dalam tempoh Rancangan Malaysia ke-12. Namun kadar kemiskinan negara juga telah berubah dengan ketara sejak 5 dekad lepas dengan dipengaruhi:

  • Kadar pertumbuhan ekonomi keseluruhan yang memberangsangkan
  • Kewujudan Dasar Ekonomi Baru

Peningkatan kadar pengangguran akan menyebabkan pendapatan isi rumah miskin dan pendapatan B40 berkurangan seterusnya meningkatkan bilangan isi rumah yang berada di bawah PGK.

Berdasarkan laporan Anggaran Pendapatan Isi Rumah dan Insiden Kemiskinan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia, sebanyak 20 peratus atau kira-kira 580,000 isi rumah daripada kumpulan M40 yang berpendapatan antara RM4,850 dan RM10,959 telah beralih kepada had kumpulan B40.

Maklumat lanjut berkenaan penetapan semula Kadar Pendapatan Garis Kemiskinan akan dimaklumkan dari masa ke semasa.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma