Apa Itu MyKad, MyPR dan MyKas? Ini Perbezaan Yang Warganegara Malaysia Mesti Ambil Tahu

Sebagai rakyat Malaysia, pasti semua sudah tahu seorang warganegara perlulah mempunyai kad pengenalan untuk mengesahkan kewarganegaraan mereka. Tidak kiralah dari mana asal usulnya, setiap negara mesti mempunyai kad pengenalan ataupun lebih dikenali sebagai identification card (IC).

Bagi kita warganegara Malaysia, kad pengenalan kita yang dikenali sebagai MyKad adalah salah satu pengesahan kita sebagai rakyat Malaysia. Setiap warganegara Malaysia wajib mempunyai kad ini dan perlu dibawa kemana sahaja untuk pengesahan.

Tahu tak di negara kita bukan sahaja mempunyai MyKad sebagai kad pengenalan diri. Kita juga mempunyai beberapa kad pengenalan lain yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara untuk rakyat dan permastautin di negara ini. Kita juga mempunyai kad pengenalan MyPR dan MyKAS.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui jenis-jenis kad pengenalan di Malaysia yang anda sebagai warganegara perlu tahu.

APA ITU MYKAD, MYPR DAN MYKAS?

1 MyKad

Pemegang MyKad adalah seorang yang berstatus Warganegara Malaysia Kewarganegaraan Malaysia merujuk kepada penduduk yang bermastautin di Malaysia. Kriteria-kriteria untuk kewarganegaraan Malaysia ditentukan dalam Peraturan Kewarganegaraan Malaysia 1964.

Pemegang MyKad adalah seseorang yang mempunyai Sijil Kelahiran/ Sijil Anak Angkat/ Sijil Warganegara/ Pengesahan Taraf/ Kewarganegaraan/ Borang Warganegara/ Lampiran A (JAKOA).

2 MyPR

Pemegang kad MyPR merupakan permastautin tetap berstatus bukan Warganegara yang berkelayakan berdasarkan permit masuk daripada Jabatan Imigresen Malaysia.

‘My’ membawa maksud yang sama seperti MyKad manakala ‘PR’ adalah singkatan kepada bahasa Inggeris, Permanent Resident. MyPR berwarna merah sepenuhnya mengandungi semua data utama sama seperti pemegang MyKad. Namun begitu di belakang MyPR mempunyai cetakan data mengenai negara asal pemegang MyPR termasuk nombor permit permastautin tetap.

3 MyKAS

Pemegang MyKAS merupakan seorang permaustatin sementara bukan Warganegara Malaysia. Kad pengenalan MyKAS ini dikeluarkan kepada seseorang yang dilahirkan di Malaysia tetapi taraf kewarganegaraannya tidak dapat ditentukan dan tempoh sah laku adalah 5 tahun daripada tarikh kad dikeluarkan.

Apa Itu MyKad, MyPR dan MyKas? Ini Perbezaannya Yang Anda Warganegara Kena Tahu.

Bagi warganegara yang normal ataupun biasa, kita mempunyai kad pengenalan yang berwarna biru (MyKad) . Bagi permastautin tetap ianya berwarna merah (MyPR) dan bagi permastautin sementara ianya berwarna hijau (MyKAS).

Semoga perkongsian ini jelas membezakan tiga jenis kad pengenalan yang ada di Malaysia dan dikeluarkan oleh JPN untuk rakyat dan permastautin di negara ini. Kita sebagai rakyat Malaysia perlulah tahu serba sedikit mengenai sistem di negara ini. Semoga bermanfaat!

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma