axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Golongan Ibu Mengandung Yang Tidak Digalakkan Untuk Berpuasa

Menjalani ibadah puasa pada bulan Ramadan yang penuh barakah ini, ada beberapa golongan yang diberikan keringanan oleh Allah SWT untuk tidak berpuasa, antaranya wanita hamil dan ibu yang menyusukan anak.

Dianggarkan 70 peratus wanita hamil memilih melaksanakan ibadah ini, kerana ingin mengejar barakah Ramadan dan mungkin kerana memikirkan kesukaran menggantikan puasa pada bulan lain.

Kebanyakan ulama berpendapat wanita hamil patut berpuasa sekiranya kesihatan mereka mengizinkan. Dari sudut perubatan, berpuasa secara keseluruhannya dibolehkan dan selamat untuk wanita hamil dan bayi.

KERINGANAN UNTUK IBU HAMIL TIDAK BERPUASA

Bagaimanapun, ada sebabnya Allah SWT memberikan keringanan untuk ibu hamil daripada menjalani ibadah puasa. Perlu diketahui, paras kandungan gula dalam darah wanita hamil ketika berpuasa lebih rendah berbanding wanita tidak hamil kerana darah ibu perlu sentiasa membekalkan gula glukos kepada bayi.

Ini menyebabkan ibu hamil lebih cepat letih, loya dan muntah-muntah, terutama pada awal usia kehamilan. Di samping itu, kekurangan air atau dehidrasi menambahkan risiko wanita hamil mendapat darah beku (venous thromboembolism), ini disebabkan kepekatan darah menjadi lebih tinggi ketika hamil.

GOLONGAN IBU HAMIL YANG TIDAK DISARANKAN UNTUK BERPUASA

1 Ibu Yang Ada GDM

Ibu yang ada GDM atau diebetes ketika hamil dengan bacaan gula yang tidak terkawal termasuklah semua ibu GDM yang sedang on insulin. Mereka yang ada GDM dan diet control boleh berpuasa sekiranya doktor merawat dan menilai ibu tersebut selamat untuk berpuasa.

2 Ibu Berisiko Dapat Darah Beku

Ibu yang berisiko untuk dapat darah beku (venous thromboembolism), termasuk ibu yang sedang menerima ubat cucuk untuk cairkan darah (cleaxane/heparin) serta faktor-faktor lain yang doktor fikirkan akan meningkatkan kebarangkalian ibu untuk dapat darah beku.

Dehidrasi semasa berpuasa boleh menerukkan keadaan dan meningkatkan peluang untuk dapat darah beku terutama ibu-ibu yang berisiko.

3 Ibu Yang Ada Pra-eclampsia Atau Darah Tinggi

Ibu yang ada darah tinggi semasa hamil perlu ambil ubat darah tinggi yang perlu di makan tepat pada masanya. Jadi ibu dari golongan ini adalah tidak disarankan berpuasa dan teruskan ambil ubat mengikut saranan doktor.

4 Muntah Teruk Pada Awal Kehamilan

Justeru ketahanan untuk berpuasa bergantung kepada tempoh kehamilan, faktor kesihatan wanita berkenaan sewaktu hamil, waktu berpuasa dan keadaan cuaca ketika itu. Mereka tidak dinasihatkan berpuasa pada tiga bulan pertama sekiranya mengalami gejala kehamilan serius, seperti muntah-muntah, kurang selera makan, kepenatan, pening dan pitam.

5 Ibu Yang Menyusukan Anak

Semua ibu yang menyusukan anak atau sedang mengandung yang risaukan mengenai keselamatan dirinya atau anak dalam kandungan atau anak yang disusukan dinasihatkan tidak perlu berpuasa. Boleh ganti kemudian hari atau bayar fidyah.

6 Bacaan Gula Rendah

Ibu hamil dinasihat tidak meneruskan puasa sekiranya bacaan gula rendah atau mengalami tanda kurang glukos dalam darah (hypoglycaemia), iaitu berdebar-debar, menggigil dan berpeluh, loya dan muntah-muntah.

AWASI JIKA BAYI KURANG BERGERAK

Wanita hamil selepas 28 minggu juga perlu memantau bayi sewaktu berpuasa. Sekiranya pergerakan bayi berkurangan, mereka perlu segera berbuka dan terus ke hospital untuk menjalani pemeriksaan segera dan dapatkan rawatan lanjut.

Tidak banyak kajian perubatan berpiawaian mengkaji kesan berpuasa terhadap kesihatan ibu hamil dan bayi. Beberapa kajian menunjukkan tiada kesan dalam pembesaran janin wanita hamil yang berpuasa.

Walaubagaimanapun, setiap ibu hamil dinasihatkan untuk dapatkan pemeriksaan doktor terlebih dahulu untuk pastikan ibu selamat untuk berpuasa atau tidak.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma