Resume 1 Atau 2 Muka Surat? Ini Panduan Buat Resume 2 Muka Surat

Seperti yang kita tahu, resume ini digunakan sebagai pengenalan awal diri kita kepada bakal majikan. Resume yang dihantar kepada syarikat yang dimohon adalah supaya bakal majikan menilai diri calon secar ringkas. Namun, resume ini sesuai satu muka surat ke dua muka surat?

Resume yang terbaik adalah resume yang ringkas dan padat serta dimasukkan ke dalam satu muka surat sahaja. Tetapi bagi sesetengah situasi, calon perlu buat resume dalam 2 halaman untuk menjadikan resume mereka lengkap.

Siapa yang perlu buat resume 2 muka surat dan bagaimana nak buat resume 2 muka surat? Ikuti perkongsian di bawah untuk panduan lengkap.

SIAPA YANG PERLU RESUME 1 MUKA SURAT?

Anda perlu buat resume 1 muka surat sekiranya:

 • Anda graduan yang tiada pengalaman kerja
 • Pengalaman kerja tidak banyak
 • Kemahiran kerja tidak banyak
 • Mohon kerja pertama
 • Tiada sijil kemahiran profesional

SIAPA YANG PERLU RESUME 2 MUKA SURAT?

Terdapat beberapa alasan dan sebab yang sesuai sekiranya anda perlu menjadikan resume anda sebanyak 2 muka surat dan antaranya ialah:

 • Anda merupakan seorang profesional yang bekerja dan berpengalaman lebih daripada 10 tahun dalam perkhidmatan anda.
 • Kebanyakan syarikat menggunakan sistem Applicant Tracking System (ATS) untuk saringan awal resume yang diterima melalui permohonan secara online. Sistem ini diprogramkan untuk mengimbas keyword yang diprogramkan.

PENGGUNAAN RESUME 2 MUKA SURAT

Berikut adalah beberapa situasi di mana penggunaan resume lebih satu muka surat boleh diterima :

Mempunyai Lebih Dari 10 Tahun Pengalaman

Sekiranya anda mempunyai pengalaman 10 tahun atau lebih dalam bidang pekerjaan. Nyatakan dengan terperinci maklumat seperti :

 • Syarikat / Majikan
 • Jawatan
 • Sejarah kenaikan pangkat
 • Tahun berkhidmat di setiap tempat
 • Pencapaian
 • Ini akan memberi anda ruang untuk menerangkan pencapaian dan sumbangan yang akan membezakan anda daripada calon yang lain.

Semasa Anda Memohon Pekerjaan Peringkat Senior

Sebilangan besar syarikat yang merekrut jawatan pengurusan kanan berharap dapat menerima resume dua atau tiga muka surat daripada anda. Bagi mereka, resume dua atau lebih muka surat lebih lengkap dengan maklumat yang mereka perlukan.

Mempunyai Pencapaian Kerjaya, Sijil Dan Kemahiran Teknikal Profesional

Sekiranya anda berada dalam bidang tertentu seperti IT, kejuruteraan, akademik atau penyelidikan saintifik, pastinya majikan ingin menyemak senarai perakuan profesional, kemahiran teknologi, projek utama dan jurnal anda. Lengkapkan resume anda dengan menyenaraikan latar belakang latihan dan pengalaman kerja yang berkaitan.

Semasa Anda Memohon Pekerjaan Sektor Awam

Sekiranya anda memohon pekerjaan di sektor awam, anda bukan sekadar dinilai daripada kelayakan pendidikan, malahan daripada sudut pengalaman anda. Jadi resume sangat memainkan peranan yang penting ketika anda menghadapi temuduga.

TIPS MENULIS RESUME DUA HALAMAN

Masukkan kelayakan terpenting anda di muka surat pertama

Masukkan maklumat penting seperti kemahiran anda yang paling relevan pada muka surat pertama resume. Cara terbaik untuk melakukannya adalah dengan menggunakan ringkasan resume untuk memberikan sinopsis kepakaran dan kemahiran profesional yang menjadikan anda calon kuat untuk pekerjaan yang dipohon.

Masukkan ‘keyword’ penting

Gunakan ‘keyword’ penting dalam ringkasan resume anda dan ulangi di bahagian ‘Pengalaman Kerja’. Sistem ATS akan membuat kiraan berapa tahun anda mahir dalam kemahiran dan bidang tertentu. Jadi keyword khusus ini perlu diulang dalam setiap keterangan pekerjaan.

Tonjolkan pencapaian anda

Tonjolkan pencapaian kerjaya anda dengan meletakkan ukuran tertentu di resume. Terangkan dengan ringkas dan berikan dua atau empat contoh pencapaian anda dengan menggunakan format ‘bullet’.

Satu atau dua muka surat resume anda bukanlah satu masalah. Yang pastinya masukkan maklumat yang penting ke dalam resume anda dan pastikan ianya menepati kehendak majikan anda. Ringkaskan dan jadikan resume anda padat dengan maklumat yang bersesuaian.

Semoga bermanfaat!

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma