Jangan Buat 9 Gaya Buruk Yang Boleh Merosakkan Sesi Temuduga Anda Ini

Jaga-jaga! Kita semua ada ‘habit’ masing-masing atau kebiasaan yang kita lakukan. Terutamanya ketika gementar, pasti kita automatik akan buat beberapa gaya seperti menggoyang kaki atau sebagainya. Apabila tiba masa temuduga, tipulah jika anda tidak ada sedikit rasa gemuruh.

Walaupun sudah bersedia untuk ditemuduga, tetapi pasti akan rasa gementar dan ada pergerakan yang dilakukan secara automatik. Awas! Pastikan anda tidak rosakkan sesi temuduga anda dengan beberapa gaya buruk yang bakal mengganggu perhatian penermuduga.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui 8 gaya buruk yang boleh merosakkan sesi temuduga anda dan anda perlu elakkan.

8 GAYA BURUK YANG MEROSAKKAN TEMUDUGA

Berikut adalah 8 gaya buruk yang perlu anda elakkan semasa temuduga:

1 Menggoyangkan Kaki

Pasti ramai yang ada kebiasaan menggoyangkan kaki kan? Jangan goyang kaki seketika sepanjang sesi temuduga! Penemuduga dapat melihat gaya tubuh badan anda dengan terang kerana anda berada dihadapan mereka. Jangan sesekali melakukan perbuatan ini ketika hadir sesi temuduga anda walaupun ada meja dan penemuduga tidak nampak.

2 Kaki Bersilang Dan Menyandar

Ada calon temuduga yang pada awalnya duduk dengan sopan dan tertib. Tetapi kemudiannya mula menyilangkan kaki dan bersandar pada kerusi seperti sedang bersantai. Walaupun penemuduga tidak menegur perbuatan buruk anda, tetapi mereka menilainya dan memberikan markah kepada anda.

3 Memegang Muka, Mulut dan Memusingkan Kepada

Ada calon yang habitnya memegang muka, mulut dan memusingkan kepala seolah-olah semuanya gatal dan sakit urat. Anda telah membuatkan penemuduga rasa rimas dan tidak senang dengan kelakuan anda.

4 Bercakap Dengan Slang

Walaupun anda baru balik dari London, tidak perlu rasanya untuk anda bercakap dengan menggunakan slang yang tidak sepatutnya. Kalau hendak bercakap dengan bahasa Inggeris, teruskan sahaja menjawab semua soalan dengan menggunakan bahasa Inggeris sepenuhnya.

5 Potong Cakap Penemuduga

Walaupun anda tahu jawapan dan tahu isi penting untuk jawapan serta perbincangan dengan penemuduga, anda dinasihatkan untuk tidak memotong percakapan mereka. Pastikan penemuduga menghabiskan kata-kata mereka dan tunggu sehingga penemuduga menawarkan anda untuk memberikan jawapan kepada mereka.

6 Terlalu Banyak “Aaaaa”

Mengapa banyak “Aaaaaaaa” ketika hendak menjawab soalan? Habit atau gugup atau tidak bersedia? Jika anda mahu mencari jawapan, minta sedikit masa dengan penemuduga dengan sopan. Penemuduga pastinya faham dan memberikan anda sedikit masa untuk menjawab.

7 Memegang Barang Di Atas Meja Penemuduga

Kawal tangan anda daripada memegang dan bermain dengan peralatan yang ada diatas meja penemuduga atau pen yang anda bawa. Itu bukan skill yang diperlukan oleh seorang bakal majikan anda.

8 Mengetap Atau Menjilat Bibir

Dengar macam pelik, tetapi memang ada yang mempunyai kebiasaan mengetap bibir atau menjilat bibir yang kering. Jangan lakukan kebiasaan ini sepanjang temuduga. Pastikan anda hanya kekalkan senyuman sahaja sepanjang temuduga.

9 Merokok Sebelum Temuduga

Eh, tidak mengapa. Saya merokok sebelum masuk temuduga. Ingat, bau rokok sangat kuat. Baunya pasti melekat pada baju anda. Jadi, elakkan daripada merokok sebelum masuk temuduga ya.

Biasanya 9 gaya buruk yang dikongsikan di atas ini dilakukan oleh calon apabila calon tidak bersedia. Sebab itulah penting untuk anda cukup tidur sehari sebelum temuduga dan buat persediaan secukupnya.

Semoga bermanfaat!

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma