Pensyarah Ini Kongsi Formula Asas Menulis Tesis Yang Ramai Tak Sedar

Dalam menulis tesis ini terdapat pelbagai jenis pelajar. Ada yang main tulis sahaja asalkan siap, ada juga yang betul-betul teliti dalam menulis tesis. Pastinya ramai pelajar yang buat tesis dengan bersungguh-sungguh agar lulus dengan cemerlang. Namun tak ramai yang betul-batul ada kemahiran untuk menulis dan tahu formula asas menulis tesis ini.

Melalui laman facebook, Pensyarah ini kongsikan beberapa formula asas menulis tesis yang ramai tidak tahu berdasarkan daripada pemerhatian beliau.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui formula asas menulis tesis seperti yang dikongsikan oleh Pensyarah ini melalui laman facebook.

PERKONGSIAN FORMULA ASAS MENULIS TESIS

Berikut adalah perkongsian formula asas menulis tesis seperti yang dikongsikan oleh pensyarah ini:

Saya lihat ramai pelajar universiti yang struggle apabila menulis laporan projek Sarjana muda, disertasi Sarjana, atau tesis PhD. Skil menulis mereka masih lemah. Saya hairan.

Bila saya bagitahu mereka, “Ini bukan benda baharu”, mereka pula yang hairan.

Iye. Asas menulis laporan, disertasi dan tesis ni dah diajar semasa di sekolah menengah lagi.

Ia bukan sesuatu yang baharu nak belajar di Universiti.

Di sekolah ke, di universiti ke.. Asasnya sama sahaja.

Tak percaya?

Inilah formula menulis yang saya belajar semasa di sekolah menengah.

Formulanya pun mudah sahaja.

  • Kerangka ada 3 bahagian: Pengenalan, Isi kandungan x3, Kesimpulan.
  • Setiap perenggan juga ada 3 bahagian: Pernyataan, Maklumat sokongan x3, Rumusan.
  • Bila ada jadual atau rajah: Tuliskan karangan berdasarkan jadual/rajah yang ada.

Formula yang sama juga saya gunakan untuk menulis laporan dan tesis, dari dahulu hingga kini. Ianya masih relevan. Masih Lestari.

Bila saya bagitahu kat pelajar, ni beberapa jawapan mereka:

1. Eh.. Yeke Dr?
2. Dah lupa la Dr..
3. Tak tahu pulak boleh pakai sampai Universiti.. 

Saya hairan. Jadi saya pun fikirkan apa punca pelajar² masih kurang mahir menulis laporan/tesis..

Ada 3 kemungkinan (masa sekolah dahulu):

  1. Cikgu tak ajar dengan betul
  2. Sistem pendidikan tidak lagi efisien
  3. Pelajar yang tak mahu belajar atau tak pandai belajar

Bagi saya, punca utama ialah yang nombor 3 tu

Jadi.. Macamana pula cara nak betulkan masalah ni?

Senang je. Jawapannya, kenalah belajar semula..

Bagi anak² yang masih bersekolah menengah tu, belajarlah bersungguh-sungguh. Tingkatkan potensi diri. Ingat lah.. Perkara asas yang awak belajar di sekolah tu adalah perkara yang awak akan guna bila di Universiti nanti, dan juga semasa bekerja nanti.

Hargai lah jasa guru.

Semoga bermanfaat!

Sumber

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma