EMP Ihsan LZNK: Cara Mohon Bantuan Agihan Khas Kewangan Buat Usahawan B40

Lembagai Zakat Negeri Kedah (LZNK) bersama Ekuiti Nasional Berhad (EKUINAS) membantu usahawan yang terjejas akibat Pandemik Covid-19 untuk bangkit semula melalui sumbangan agihan khas kewangan usahawan mikro yang terbuka buat semua usahawan B40 dan berkelayakan.

Semua usahawan kecilan yang menetap di negeri Kedah dan mempunyai lesen Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) atau lesen penjaja adalah dipelawa untuk mohon. Permohonan perlu dibuat selewat-lewatnya 7 Disember 2021.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut bantuan ditawarkan dan panduan buat permohonan.

AGIHAN KHAS KEWANGAN USAHAWAN MIKRO

ILTIZAM bersama EKUINAS sebuah Program Tanggungjawab Sosial Korporat Ekuiti Nasional Berhad, diilhamkan daripada keazaman, semangat dan kegigihan individu yang ingin mendorong pembaharuan dan merealisasikan transformasi yang berkesan.

EMP Ihsan adalah sebuah program bantuan kewangan one-off kepada usahawan mikro yang terjejas pendapatan perniagaannya akibat pandemik Covid-19 di bawah jenama ILTIZAM dengan kerjasama entiti pengurusan Zakat di seluruh negara.

Matlamat khusus Iltizam EMP Ihsan adalah membantu perusahaan mikro dan kecil untuk bangkit semula dan meneruskan perniagaan, di samping membantu mereka menjana pendapatan berterusan untuk menyara kehidupan seharian.

SYARAT KELAYAKAN

Permohonan adalah terbuka kepada usahawan yang memenuhi syarat kelayakan berikut:

  • Terbuka kepada semua usahawan kecilan  yang menetap di negeri Kedah dan tidak menerima bantuan agensi lain
  • Mempunyai lesen Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) @ lesen penjaja
  • Permohonan selepas tarikh iklan tidak akan dilayan
  • Perniagaan dimiliki oleh Bumiputera sepenuhnya 100%
  • Perniagaan adalah berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) atau Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) atau mana-mana pihak berkuasa di lokaliti perniagaan pemohon
  • Perniagaan dijalankan secara sepenuh masa
  • Pemohon adalah usahawan asnaf/ bekas asnaf/ golongan B40 yang terjejas dan kehilangan pendapatan akibat pandemik Covid-19

SEKTOR PERNIAGAAN

Permohonan adalah terbuka kepada:

  • Semua jenis perniagaan perkhidmatan dari semua sektor ekonomi yang terjejas pendapatan akibat pandemik Covid-19

CARA MEMOHON

Pastikan anda buat permohonan selewat-lewatnya 7 Disember 2021 dengan mengisi borang permohonan online melalui pautan di bawah untuk buat permohonan:

Permohonan selepas tarikh iklan tidak akan dilayak dan dianggap tidak berjaya jika tiada maklum balas dalam tempoh 30 hari dari tarikh permohonan ditutup.

Untuk maklumat lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh hubungi Bahagian Pembangunan Asnaf di talian 019 465 4255.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma