Semua Penghantar Makanan & Bungkusan Wajib Download dan Daftar Aplikasi MySejahtera

Kementerian Pengangkutan telah mengeluarkan garis panduan untuk perkhidmatan penghantaran makanan, minuman dan bungkusan (parcel) menggunakan motosikal atau p-hailing (parcel-hailing) sepanjang penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Bagi memastikan keselamatan dan kesihatan pengguna dan pengedar, mana-mana syarikat yang menyediakan perkhidmatan penghantaran barangan menggunakan motosikal bagi tujuan penghantaran makanan, minuman dan bungkusan secara dalam talian mesti mematuhi garis panduan yang ditetapkan.

Antara salah satu daripada garis panduan untuk syarikat penghantaran barangan dan makanan adalah wajib muat turun dan mendaftar aplikasi MySejahtera.

Berikut adalah garis panduan yang ditetapkan oleh kerajaan serta cara download dan daftar aplikasi MySejahtera.

GARIS PANDUAN UNTUK PERKHIDMATAN PENGHANTARAN

Antara garis panduan yang ditetapkan untuk perkhidmatan penghantaran barangan dan makanan adalah:

 • Mewajibkan penunggang memiliki lesen memandu penuh (CDL) yang sah
 • Berumur tidak kurang daripada 18 tahun
 • Bebas daripada senarai hitam Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) atau Polis Diraja Malaysia (PDRM).
 • Mematuhi peraturan jalan raya seperti memakai topi keledar dan menggunakan laluan motosikal yang diwartakan sekiranya ada
 • Kotak yang dibawa penunggang bagi mengisi barangan hendaklah mematuhi saiz yang telah ditetapkan JPJ
 • Semua operator dan penunggang hendaklah menitikberatkan soal kesihatan
 • Mengamalkan penjarakan sosial
 • Transaksi tanpa sentuhan atau contactless transaction selagi mana boleh disediakan.
 • Penunggang diminta untuk menjalankan proses sanitasi pembasmian kuman bagi kotak penghantaran setiap hari mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM).
 • Penunggang juga perlu mematuhi nasihat yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) termasuk tidak memasuki zon merah
 • Waktu operasi adalah terhad dari 8 pagi hingga 8 malam sahaja
 • Penunggang yang menghantar barangan perlu sentiasa membawa bersama-sama mereka surat pengesahan daripada majikan atau surat pendaftaran dengan PBT.
 • Semua penunggang p-hailing juga diwajibkan memuat turun dan mendaftar di aplikasi kendalian MKN iaitu mySejahtera (mysejahtera.malaysia.gov.my) dan perlu menunjukkan bukti pendaftaran kepada pihak penguat kuasa

DOWNLOAD APLIKASI MYSEJAHTERA

Aplikasi MySejahtera ini membolehkan pengguna mengetahui keadaan sekeliling mereka, mengetahui info terkini, selain turut membantu rakyat melaksanakan penilaian kesihatan sendiri. Untuk makluman, aplikasi ini dijangka akan digunakan sebagai salah satu aplikasi utama dalam membendung penularan wabak Covid-19.

Bagi anda yang terlibat dengan penghantaran bungkusan, boleh memuat-turun dan menggunakan aplikasi MySejahtera ini. Anda yang tidak terlibat juga turut boleh memuat turun dan menggunakan aplikasi ini hari ini.

Untuk memuat turun aplikasi MySejahtera, anda perlu membuat pendaftaran terlebih dahulu di portal MySejahtera.

Semua Penghantar Makanan & Bungkusan Wajib Download dan Daftar Aplikasi MySejahtera

Aplikasi kemudiannya boleh dimuat-turun menerusi pautan di bawah. Hanya satu aplikasi perlu dimuat turun untuk satu isi rumah, pemilik peranti boleh menambah nama ahli keluarga selepas log masuk.

Harus diingatkan nama akaun untuk log masuk ialah nombor telefon yang dimasukkan ketika pendaftaran dengan kod antarabangsa. Ini tidak diterangkan ketika proses pendaftaran.

Semua Penghantar Makanan & Bungkusan Wajib Download dan Daftar Aplikasi MySejahtera

Selesai membuat pendaftaran seperti di atas, muat turun aplikasi MySejahtera di telefon bimbit anda melalui salah satu pautan berikut.

DOWNLOAD MYSEJAHTERA DI GOOGLE PLAY STORE

DOWNLOAD MYSEJAHTERA DI APPLE APP STORE

Sumber

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma