Contoh Soalan Percubaan SPM Bahasa Melayu Kertas 1 Kelantan

Calon SPM Digalakkan Untuk Download Contoh Soalan Percubaan SPM Bahasa Melayu Kertas 1 Kelantan Bagi Memudahkan Pembelajaran

Sijil Pelajaran Malaysia atau SPM merupakan peperiksaan yang dianjurkan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia. Usia purata pelajar semasa mengambil SPM ini ialah 17 tahun, iaitu semasa di Tingkatan 5. Ia merupakan ujian terakhir pendidikan menengah atas.

SPM merupakan syarat untuk pelajar di Malaysia untuk menyambung pelajaran ke peringkat pra-universiti. Pelajar mempunyai pilihan sama ada untuk mengambil STPM, Matrikulasi atau kursus asas universiti. Pelajar juga boleh mengambil kursus luar negara seperti A-level.

Peperiksaan SPM ini selalunya bakal menentukan hala tuju para pelajar setelah lima tahun pembelajaran di sekolah menengah dan seterusnya menuju ke pengajian peringkat tinggi atau lebih dikenali sebagai IPTA dan IPTS.

Dalam persiapan untuk menghadapi peperiksaan SPM, ibu bapa dan pelajar pelajar kini semakin ke hadapan untuk memastikan kecemerlangan dalam peperiksaan. Ada di antara mereka yang menumpukan sepenuh perhatian di dalam kelas, menghadiri kelas tuisyen intensif di luar waktu persekolahan.

STUDI SOALAN PERCUBAAN SPM LEPAS

Selain dari pembelajaran di sekolah dan juga tuisyen. Pelajar juga boleh gunakan peluang untuk studi contoh-contoh soalan percubaan SPM lepas.

Dengan cara ini, pelajar SPM dapat membiasakan diri dengan soalan-soalan sebenar yang bakal ditanya dalam peperiksaan sebenar nanti. Selain itu, format soalan dan skema jawapan bagi satu-satu soalan dapat dikenalpasti.

Ini bakal membantu jika format soalan yang serupa ditanya dalam peperiksaan SPM sebenar nanti.

Di sini pihak EduBestari.com ingin kongsikan koleksi kertas soalan dan skema jawapan bagi peperiksaan percubaan SPM tahun 2019 serta tahun 2018 untuk rujukan para pelajar. Antara koleksi kertas soalan termasuklah subjek Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Matematik Tambahan, Pendidikan Islam, Sejarah, Sains, Prinsip Perakaunan dan Sains.

Begitu juga subjek mengikut aliran atau jurusan seperti Kimia, Fizik, Biologi, Lukisan Kejuruteraan, Geografi, Sains Rumahtangga, Pertanian dan lain-lain.

SOALAN PERCUBAAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA (SPM) 2019 BAHASA MELAYU KERTAS 2 KELANTAN

Di bawah merupakan soalan percubaan SPM Bahasa Melayu Kertas 1 bagi negeri di atas khas untuk rujukan anda. Pastikan anda download dan buat latih tubi bagi setiap soalan.

Ulang kaji yang dijalankan juga akan menjadi lebih komprehensif dan menyeluruh untuk memastikan kesemua topik di dalam subjek telah pun dibaca dan menjalani proses latihan.

SOALAN PERCUBAAN SPM KELANTAN

Calon SPM sesi terkini boleh download contoh soalan percubaan Bahasa Melayu Kertas 1 di bawah untuk dijadikan rujukan awal.

Klik pautan yang disediakan dan download soalan yang disediakan. Cuba jawab dan buat persediaan sewajarnya.

ℹ️CONTOH SOALAN PERCUBAAN NEGERI
  • KELANTAN

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma