Tak Perlu Sampai Basuh, Rendam Sabun Barang Dapur Baru Beli. Ini Cara Urus Barang Baru Beli

Sejak penularan wabak COVID-19 di negara terus meningkat, ramai yang menjadi takut untuk berhubung dengan dunia luar tidak kira orang atau pun barangan. Setiap kali keluar rumah, pasti hati merasa resah untuk mendekati orang di luar dan menyentuh barangan di pasaraya.

Mahu atau tidak, terpaksa juga menyentuh barang di pasaraya untuk membelinya. Maklumlah, anggapan semua orang yang banyak jenis virus mungkin terlekat di barangan tersebut.

Memang betul, kita kenalah sentiasa menjaga kebersihan pada saat-saat begini. Tetapi tidak perlulah sampai basuh, rendam sabun barang dapur yang dibeli.

Ketahui risiko jangkitan virus melalui barang dan cara yang betul untuk menguruskan barang yang dibeli bagi mengelakkan jangkitan kuman melalui barangan luar di perkongsian bawah.

RISIKO JANGKITAN VIRUS

Menurut Pakar Perubatan Kesihatan Awam dan Pensyarah Perubatan Universiti Sultan Zainal Abidin, Dr Safiya Amaran, risiko jangkitan melalui barang adalah lebih rendah dibandingkan melalui manusia.

Pakar Mikrobiologo do Rutgers School of Environmental and Biological Sciences, Don Schaffner juga tidak menggalakkan barangan dinyahkuman selepas dibeli.

Fahami cara jangkitan COVID-19 berlaku.

  1. Cara utama jangkitan adalah dari manusia ke manusia melalui rembesa cecair badan yang mengandungi virus (semasa bercakap, bersin dan batuk).
  2. Juga melalui tangan yang tercemar dengan virus, kemudian menyentuh mata, hidung dan mulut.

TAK PERLU BASUH BARANG DAPUR! IKUT LANGKAH INI

1. Jarakkan 1 Meter Daripada Orang Lain

Ketika keluar membeli barang di luar, risiko jangkitan adalah lebih tinggi kerana waktu itulah anda berjumpa dengan pelbagai jenis orang yang tidak kenal. Jadi, jarakkan antara satu sama lain sejauh 1 meter dan pastikan anda tidak berbual dan tidak menyentuh muka.

2. Terus Basuh Tangan Selepas Membeli

Anda mestilah basuh tangan sebaik sahaja selesai membeli belah atau memegang troli. Ini kerana troli di pasaraya biasanya dipegang oleh ramai orang. Tangan kita sendiri adalah lebih berpotensi untuk ada banyak kuman berbanding barang dapur.

3. Balik Terus Cuci Tangan

Selepas balik, terus cuci tangan anda. Setelah itu susun barang dapur anda di tempat sepatutnya dan basuh tangan anda sekali lagi. Sebelum dan selepas memasak pun kena basuh tangan untuk pastikan tangan anda sentiasa bersih selepas memegang barang dapur.

4. Tanggalkan Pakaian, Terus Mandi

Setelah anda pulang dari membeli barang, anda perlu terus tanggalkan  pakaian anda dan terus mandi dan bersihkan badan anda. Elakkan menyentuh keluarga anda sebelum mandi dan bersihkan tangan.

5. Basuh Barang Dapur Sebelum Dimasak

Tidak perlu pun sampai basuh dengan sabun barang dapur semata mata untuk nyahkuman. Tetapi mestilah dibasuh dengan air sebelum dimasak dan dimakan. Ada juga yang sarankan untuk rendam baranag dalam air garam.

6. Sanitise/Nyahkuman Bakul Atau Beg Kitar Semula

Apa yang anda perlu sanitise atau nyahkuman adalah bakul atau beg kitar semula yang anda gunakan untuk membeli barang tadi sekurang-kurangnya seminggu sekali.

Selepas basuh alatan ini, basuh sekali lagi tangan anda dengan sabun.

Anda diingatkan lagi sekali untuk tidak membasuh barang dapur yang dibeli dengan sabun kerana ianya berisiko terhadap kesihatan anda sendiri. Sanitise barang dapur juga tidak sesuai dibuat kerana cecair bahan kimia yang ada dalam cecair sanitasi atau produk nyahkuman yang lain tidak sesuai untuk makanan. Sentiasa ingat untuk cuci tangan dan selamat beramal!

Artikel asal: Mingguan Wanita

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma