Cara Tebus Baucar Buku MADANI 2026 RM100

BY Cikgu Ta // 01.07.2026 // 4 min baca

Cara Tebus Baucar Buku MADANI 2026 RM100
VISUAL.ARCHIVE // 2026

Penebusan Baucar Buku MADANI 2026 bernilai RM100 kini dibuka bermula 1 Julai 2026 hingga 31 Oktober 2026 bagi penerima yang layak. Inisiatif ini diteruskan kerajaan untuk membantu pelajar mendapatkan bahan bacaan berkualiti, di samping meringankan sedikit beban ibu bapa dalam menyediakan keperluan pendidikan anak-anak.

Bagi keluarga yang mempunyai anak bersekolah menengah atau sedang belajar di institusi pengajian tinggi, bantuan ini wajar dimanfaatkan dengan baik. Nilainya mungkin nampak sederhana, tetapi RM100 boleh membantu membeli buku rujukan, bahan bacaan tambahan atau buku ilmiah yang sesuai dengan keperluan pembelajaran.

Apa yang penting, penebusan tahun ini dibuat secara digital melalui platform yang ditetapkan mengikut kategori penerima.


Syarat Khas Untuk Pelajar Sekolah Di Bawah KPM

Bagi kategori Kementerian Pendidikan Malaysia, Baucar Buku MADANI 2026 diberikan kepada pelajar sekolah menengah yang layak, termasuk murid kelas peralihan, Tingkatan 1 hingga Tingkatan 6, kolej vokasional, matrikulasi dan Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM).

Penebusan dibuat melalui BookCapital menggunakan akaun DELIMa.

Cara Tebus Baucar Buku MADANI Melalui BookCapital

  1. Log masuk ke akaun DELIMa pelajar.
  2. Klik pautan atau ikon Tebus Baucar Buku MADANI 2026.
  3. Daftar atau aktifkan akaun di portal BookCapital menggunakan ID DELIMa.
  4. Semak paparan kredit RM100 dalam akaun.
  5. Pilih buku yang ingin dibeli.
  6. Gunakan pilihan bayaran Baucar Buku ketika checkout.
  7. Lengkapkan alamat penghantaran dan tunggu buku dihantar.

Ibu bapa perlu ambil perhatian satu syarat penting: penerima wajib membeli sekurang-kurangnya satu buku daripada kategori Judul Khas Baucar Buku MADANI 2026. Kategori ini merangkumi buku seperti sastera, karya agung, sejarah, falsafah, ekonomi, geopolitik, kecerdasan buatan, teknologi maklumat dan STEM. Selepas satu buku daripada kategori khas itu dipilih, baki baucar boleh digunakan untuk membeli buku lain yang tersedia di BookCapital.

Mudahnya, jangan terus pilih semua buku rujukan biasa tanpa menyemak kategori khas. Pastikan sekurang-kurangnya satu judul daripada bahagian khas MADANI dimasukkan dalam troli pembelian.


Syarat & Langkah Untuk Mahasiswa IPT Di Bawah KPT

Bagi mahasiswa institusi pengajian tinggi, penebusan dibuat melalui portal MySiswaPlace. Portal ini digunakan untuk semakan kelayakan, penjanaan baucar digital dan pembelian buku secara dalam talian.

Cara Tebus Baucar Buku MADANI Melalui MySiswaPlace

  1. Layari portal MySiswaPlace.
  2. Daftar atau log masuk menggunakan maklumat yang diperlukan.
  3. Buat semakan kelayakan.
  4. Jika layak, baucar digital bernilai RM100 akan dijana dalam akaun pelajar.
  5. Pilih buku di portal tersebut.
  6. Gunakan baucar semasa pembayaran.
  7. Jika harga pembelian melebihi RM100, pelajar boleh membayar baki tambahan melalui kaedah bayaran yang disediakan.

Mahasiswa disarankan memilih bahan bacaan yang benar-benar menyokong pengajian, kemahiran profesional dan pembangunan diri. Buku akademik, bacaan umum berkualiti dan bahan rujukan bidang pengajian boleh memberi nilai jangka panjang.


Jadual Perbandingan Penebusan Baucar Buku MADANI 2026

Kategori PenerimaPlatform PenebusanLog Masuk Yang DigunakanSyarat Pembelian Khas
Pelajar sekolah di bawah KPMBookCapitalAkaun DELIMaWajib beli sekurang-kurangnya 1 buku daripada kategori Judul Khas Baucar Buku MADANI 2026
Mahasiswa IPT di bawah KPTMySiswaPlaceAkaun/semakan pelajar di portal MySiswaPlacePembelian dibuat terus dalam portal MySiswaPlace mengikut kelayakan dan baki baucar

Soalan Lazim Baucar Buku MADANI 2026

1. Adakah baucar ini boleh ditukar kepada wang tunai?

Tidak. Baucar Buku MADANI hanya boleh digunakan untuk pembelian buku melalui platform rasmi yang ditetapkan.

2. Bagaimana jika pelajar lupa kata laluan DELIMa?

Pelajar boleh mendapatkan bantuan melalui pihak sekolah atau pentadbir DELIMa. Pastikan akaun DELIMa dapat diakses sebelum membuat penebusan di BookCapital.

3. Bolehkah beli buku rujukan sekolah?

Boleh, tertakluk kepada buku yang tersedia di platform penebusan. Bagi pelajar KPM, pastikan sekurang-kurangnya satu buku daripada kategori Judul Khas MADANI dibeli terlebih dahulu.

4. Perlukah pelajar sekolah membuat permohonan?

Tidak. Penerima yang layak dikenal pasti berdasarkan data rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia.


Rancang Pembelian Anda Sebelum 31 Oktober

Ibu bapa, pelajar dan mahasiswa digalakkan membuat penebusan lebih awal sebelum tarikh akhir 31 Oktober 2026. Jangan tunggu hari-hari terakhir kerana trafik portal biasanya lebih tinggi apabila ramai pengguna cuba menebus pada masa yang sama.

Gunakan baucar ini dengan bijak. Pilih buku yang bukan sekadar memenuhi syarat pembelian, tetapi benar-benar membantu anak-anak membina minat membaca, memperkukuh pembelajaran dan membuka ruang ilmu yang lebih luas.

AUTHOR_PROFILE

Masa Tidak Menunggu Sesiapa.

JANGAN JADI
BIASA.