Cara Studi Mathzier Matematik KSSR Tahun 4, 5 dan 6

Ramai ibu bapa yang mula risau bila lihat prestasi anak dalam matapelajaran Matematik tidak memuaskan. Kadangkala anak tidak menunjukkan minat dalam subjek tersebut antara punca mereka tidak boleh mencapai skor yang baik dalam subjek ini.

Sebenarnya tidak susah untuk selesaikan masalah ini. Selain anak-anak, ibu bapa juga perlu memainkan peranan dalam membantu usaha anak-anak  mendapat pencapaian yang baik dalam subjek ini.

Ikuti perkongsian di bawah untuk mengenalpasti cara untuk membantu anak skor dalam subjek Matematik.

CARA UNTUK BERJAYA DALAM SUBJEK MATEMATIK

Nak anak berjaya mendapat keputusan yang baik untuk subjek matematik mudah sahaja. Ia terdiri daripada beberapa  elemen penting.

 • Minat
 • Buat persediaan awal
 • Buat banyak latihan berulang-ulang
 • Kelas tambahan atau tuisyen

Minat

Paling utama sekali adalah minat. Punca utama yang menyebabkan anak tak minat dengan matematik adalah menganggap matematik terlalu sukar. Selain daripada itu, penguasaan operasi tambah dan congak mereka tidak mantap dan mereka tidak didedahkan dengan teknik-teknik yang mengira yang menyeronokkan. Ini menyebabkan mind set murid anggap Matematik itu sukar.

Persediaan Awal

Biasanya minat tidak timbul kerana tidak membuat persediaan dari awal. Anak yang bersedia dari awal dapat mengikut pengajaran yang disampaikan oleh cikgu.

Apabila anak ketinggalan jauh, lama-lama mereka menganggap tidak ada guna untuk mengejar dan akhirnya, give up begitu sahaja.

Tahukah anda, terdapat lebih dari 100 sub topik dalam mata pelajaran matematik dari tahun 4 hingga 6. Macam mana nak skor A dalam UPSR jika ketinggalan dalam banyak topik?

Latih Tubi Yang Banyak

Elemen seterusnya jika hendak anak skor tinggi dalam subjek matematik adalah membuat latih tubi dengan banyak dan berulang-ulang kali.

Ini membantu anak menghafal langkah kerja dengan lebih berkesan. Matematik tidak ada shortcut dan tidak ada cara lain yang memberikan kesan jangka panjang.

Kelas Tambahan Untuk Pengukuhan

Akhir sekali, elemen penting yang membantu anak skor dalam subjek matematik adalah kelas tambahan atau tuisyen untuk pengukuhan.

KAEDAH PEMBELAJARAN BERKESAN

Keempat-empat elemen ini perlu ada jika anda mahukan anda berjaya dalam subjek ini yang sebenarnya sangat seronok untuk dipelajari. Sebenarnya mereka lebih mudah untuk belajar dan menyerap ilmu yang disampaikan jika ada rangsangan tertentu.

Menurut satu kajian, kaedah pembelajaran berkesan terbahagi kepada 3 kategori iaitu auditori, visual dan kinstetik. Dan setiap anak mempunyai kaedah penyerapan ilmu yang berbeza.

Pasti ramai ibu bapa yang berhasrat untuk mengajar anak di rumah sendiri daripada hantar mereka ke kelas tambahan. Tetapi kebanyakan ibu bapa pasti sudah lupa rumus-rumus penting yang belajar di sekolah rendah dahulu. Maklumlah sudah lama sangat tinggal.

Ada satu solusi untuk ibu bapa membantu anak-anak memantapkan pencapaian dalam subjek Matematik, iaitu dengan ebook MATHZIER, Revolusi Kelas Tambahan Online Matematik Terkini.

Bagaimana Mathzier ini membantu anak-anak? Baca selanjutnya.

MATHZIER

Mathzier adalah Kelas Tambahan Online pertama di Malaysia yang lengkap dibuat mengikut silibus semasa berdasarkan KSSR bagi Tahun 4,5 dan 6 supaya apa yang saya ajarkan nanti, mengikut piawaian kementerian pendidikan.

Kelas tambahan online Mathzier ini menggunakan rujukan utama buku teks sekolah. Jadi anda tidak perlu print out bahan jika kat rumah tiada printer. Anak anda boleh terus rujuk dan buat soalan dalam buku teks.

KELEBIHAN MATHZIER BERBANDING TUISYEN DI LUAR

Apa yang membezakan Kelas Tambahan Online ini dengan tuisyen di luar sana adalah:

 • Elemen Auditori, Visual dan Kinstetic.
 • Anda dan anak-anak boleh tengok video dan belajar bila-bila masa dan di mana-mana. Di kampung pun boleh belajar, pergi melancong di oversea pun boleh lagi belajar. Tak kira masa, tempat dan waktu.
 • Lebih menarik lagi, anda boleh ulang-ulang tengok video sampai faham kemudian terus buat. Ini paling mahal dan tidak dapat diperolehi di pusat tuisyen biasa.
 • Dan yang paling penting, anda jimat masa dan tenaga tak perlu ke pusat tuisyen dan tak perlu hantar mereka lagi.
 • Penerangan yang berikan sangat jelas dan anak anda dapat buat latihan dalam buku teks matematik sekolah berdasarkan pengajaran yang diberikan dari video tersebut.
 • Bukan setakat itu, ia boleh ditonton di mana-mana sahaja kerana ia boleh dibuka di handfon dan juga didalam laptop.
 • Penerangan video bagi setiap sub topik sangat penting untuk kefahaman murid. Video ini boleh diulang tayang selalu dan latih tubi juga boleh di print out berkali-kali untuk dibuat latihan.

Cara Studi Mathzier Matematik KSSR Tahun 4, 5 dan 6

LEBIH 300 SOALAN PENGUKUHAN DISEDIAKAN

Mathzier juga dilengkapi dengan lebih 300 soalan pengukuhan dalam modul yang dibina sendiri oleh cikgu-cikgu yang berpengalaman gabungan lebih 30 tahun berdasarkan buku teks beserta skema.

Jika anda mahu kukuhkan kefahaman matematik anak-anak, maka modul ini disediakan untuk mereka membuat latihan. Disini hadirnya penerapan kinstetic.

ADA APA DALAM PAKEJ MATHZIER?

Mathzier dibahagikan kepada 3 pakej, Pakej Tahun 4, Tahun 5 dan Tahun 6. Setiap pakej ini dilengkapi dengan Slide, Video dan 300 latih tubi.

Cara Studi Mathzier Matematik KSSR Tahun 4, 5 dan 6

Anda boleh pilih untuk ambil satu pakej mengikut tahun anak anda berada atau, anda boleh pilih ketiga-tiga pakej tersebut.

Setiap bulan bermula Januari,  8 topik utama untuk tahun 4 dan 8 bab untuk tahun 5 dan 6 akan diedarkan.

Kandungan Mathzier Januari Bab 1:

Cara Studi Mathzier Matematik KSSR Tahun 4, 5 dan 6

Kandungan Mathzier Februari Bab 2:

Cara Studi Mathzier Matematik KSSR Tahun 4, 5 dan 6

DAPATKAN MATHZIER SEKARANG!

Setiap pakej Mathzier (mengikut tahun) dilengkapi dengan Slaid berdasarkan rakaman video mengikut aturan dalam buku teks matematik, lebih dari 4 rakaman video mengikut sub topik dan 300 latih tubi yang anda boleh cetak berulang kali sehingga anak anda mahir dalam topik tersebut.

Cara Studi Mathzier Matematik KSSR Tahun 4, 5 dan 6

Pelaburan penting untuk masa depan anak anda ini wajib anda miliki. Anda boleh dapatkan Mathzier dengan harga RM50.00 SAHAJA bagi setiap bab.

Harga ini lebih berbaloi dari hantar anak anda tuisyen diluar sana untuk beberapa jam sahaja. Anda dapat 1 Bab merangkumi 8 sub topik, 1 Slaid berdasarkan buku teks matematik, Minimum 5 rakaman video mengikut tahun dan 300 Latih Tubi untuk tujuan pengukuhan. 

Jangan berlengah lagi! Dapatkan Mathzier Hari Ini juga. Klik butang di bawah.

KLIK UNTUK ORDER MATHZIER

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma