BSNSecure Tak Lagi Dapat Digunakan, Perlu Dikemas Kini Ke myBSN Mobile

Pengumuman Peralihan Aplikasi

Bank Simpanan Nasional (BSN) Malaysia memaklumkan bahawa aplikasi BSNSecure tidak lagi dapat digunakan bermula 7 Jun 2024. Peralihan ini adalah sebahagian daripada usaha BSN untuk meningkatkan pengalaman dan keselamatan pengguna.

Panduan Kemas Kini Aplikasi

Menerusi satu notis di laman Facebook rasminya, BSN meminta pelanggannya mengemas kini aplikasi BSNSecure ke aplikasi myBSN Mobile melalui AppStore, Play Store dan Huawei App Gallery. Pelanggan boleh mengaktifkan fungsi BSNSecure melalui aplikasi myBSN Mobile untuk memastikan kelangsungan perkhidmatan perbankan mereka.

Keperluan untuk Transaksi Dalam Talian

Pelanggan BSN juga perlu memuat turun aplikasi ini untuk sebarang transaksi dalam talian berikutan pengesahan transaksi perbankan internet myBSN hanya boleh dilakukan melalui aplikasi myBSN Mobile sahaja. Ini memastikan setiap transaksi dilakukan dengan lebih selamat dan efisien.

Keperluan Sistem Operasi Minimum

“Pastikan peranti anda memenuhi keperluan sistem operasi minimum untuk pengemaskinian: Apple iOS (versi 15.0 atau lebih tinggi) dan Android atau Huawei (versi 11.0 atau lebih tinggi),” kata BSN. Pengguna dinasihatkan untuk memastikan peranti mereka memenuhi syarat ini bagi mengelakkan sebarang gangguan dalam penggunaan aplikasi.

Manfaat Aplikasi myBSN Mobile

Langkah ini sememangnya ditunggu-tunggu para pelanggan yang mengharap pihak BSN menyediakan aplikasi di peranti bagi memudahkan urusan perbankan internet. Aplikasi myBSN Mobile dijangka akan memberikan pengalaman yang lebih baik dan mesra pengguna.

Sejarah Pelancaran BSNSecure

Terdahulu, BSN telah melancarkan BSNSecure pada 1 Julai 2023 apabila OTP/TAC SMS ditamatkan pada tarikh yang sama bagi menangani isu penipuan. Namun, dengan perkembangan teknologi dan keperluan keselamatan yang semakin tinggi, BSN mengambil inisiatif untuk memperkenalkan myBSN Mobile sebagai pengganti yang lebih baik.

Sumber

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma