Bisnes Delivery Makanan Merupakan Bisnes Paling Menguntungkan Tanpa Modal Sewa Kedai Tinggi

Memulakan perniagaan dari rumah merupakan pilihan yang agak popular hari ini. Bukan sahaja, dapat menjimatkan kos overhead berbanding dengan memiliki premis perniagaan sendiri, ia juga dapat menjimatkan masa dimana tidak perlu berulang-alik ke premis setiap hari dan ini menjimatkan masa.

Pelanggan pun tidak perlu bersusah payah keluar rumah untuk cari makanan. Tambahan lagi pada musim COVID-19 kini ramai yang tidak gemar untuk membeli makanan di luar. Delivery makanan terus ke rumah adalah penyelesaiannya!

Bagi yang berminat untuk memulakan bisnes delivery makanan, perkongsian ini adalah sangat sesuai untuk anda.

Berikut adalah beberapa tips dalam memulakan bisnes delivery dari rumah dan panduan LENGKAP memulakan bisnes tersebut.

BISNES DELIVERY MAKANAN ADALAH BISNES YANG PALING MENGUNTUNGKAN

Bisnes delivery makanan adalah bisnes yang paling menguntungkan. Jika nak dibandingkan dengan bisnes buka kedai, delivery makanan dikatakan lebih mudah dan tidak perlu memerlukan modal yang banyak.

Bisnes Delivery Makanan Merupakan Bisnes Paling Menguntungkan Tanpa Modal Sewa Kedai Tinggi

Jika nak dibandingkan dari segi kos, delivery makanan dari rumah hanya memerlukan modal untuk membuat makanan dan minyak motor untuk penghantaran sahaja. Manakala untuk bisnes makanan di kedai pula kos sewa kedai, meja kerusi, bil elektrik, pekerja, bil air kedai dan banyak lagi diperlukan.

Bisnes delivery makanan dari rumah ini memang mudah, tetapi ada banyak perkara yang perlu anda tahu untuk mengekalkan dan mengukuhkan perniagaan anda.

3 TIPS MEMULAKAN BISNES DELIVERY MAKANAN

1. Lakukan Perniagaan Yang Diminati

Antara sebab memulakan perniagaan dari rumah adalah kerana ianya adalah lebih fleksibel dari segi masa yang anda perlu luangkan, serta jenis perniagaan yang dijalankan. Sebaiknya dalam memulakan apa pun jenis perniagaan, lakukan perniagaan yang mengikut minat anda. Tambahan lagi, berniaga dari rumah akan memerlukan fokus dan disiplin anda.

Dengan melakukan perniagaan yang diminati, kerja yang dilakukan tidak seperti satu “kerja”. Ia akan dirasakan seperti hobi. Pastinya amat memuaskan melakukan hobi sambil menjana pendapatan. Sekiranya anda suka membuat kuih raya, jadikannya perniagaan dari rumah anda. Sekiranya anda suka memasak nasi atau pasta, apa kata jual makanan tengahari untuk sasaran pelanggan.

2. Cari Kelainan Dalam Perniagaan

Menjalankan perniagaan kini adalah agak kompetetif oleh kerana pesaingan yang agak tinggi. Apa sahaja perniagaan yang dilakukan, pastinya terdapat pesaingan dalam industri tersebut. Mungkin persaingan dari perniagaan dari rumah juga, ataupun perniagaan lebih besar. Tidak kira siapapun pesaing anda, cara bersaing terbaik adalah dengan mencari sedikit kelainan yang boleh anda berikan melalui perniagaan anda.

Sebagai contoh, sekiranya anda menjalankan perniagaan menjual kek, pastinya ramai juga usahawan kek lain menjalankan perniagaan yang sama dan merupakan pesaing anda. Fikirkan cara bagaimana kek anda, walaupun jenis yang sama, dapat dibezakan dengan kek pesaing mungkin dari segi saiz yang berbeza, warna yang berbeza atau pembungkusan yang berbeza.

3. Perkhidmatan Lebih Personal

Kelebihan perniagaan kecil-kecilan dari rumah adalah perkhidmatan yang lebih peribadi dapat diberikan kepada pelanggan. Pelanggan akan terus menghubungi pemilik perniagaan dan perkhidmatan dapat diberikan dengan lebih sempurna antara pemilik perniagaan dan pelanggan.

Sentuhan peribadi ini akan dapat meningkatkan lagi kepercayaan dan kredibiliti usahwan bersama para pelanggan. Seringkali, apabila hubungan antara usahawan dan pelanggan adalah lebih personal dan rapat, pelanggan akan sentiasa menjadikan perniagaan tersebut sebagai pilihan utama apabila memerlukan produk atau perkhidmatannya pada tahun-tahun akan datang.

LANGKAH MEMULAKAN BISNES DELIVERY MAKANAN DARI RUMAH

3 tips yang dinyatakan di atas adalah sebagai langkah sebelum anda memulakan bisnes delivery dari rumah. Untuk memulakan langkah sebenar, banyak sebenarnya perkara yang anda perlu tahu. Cara nak dapatkan pelanggan, nak kekalkan pelanggan, strategi promosi, masa penghantaran yang sesuai dan sebagainya banyak lagi sebenarnya yang perlu anda belajar.

Seorang peniaga berpengalaman telah mengeluarkan ebook tulisannya yang lengkap dengan isi mengenai langkah dalam memulakan bisnes delivery dari rumah. Ebook yang ditulis oleh peniaga tersebut adalah ebook BISNES MAKAN DELIVERY.

Ada apa dalam ebook ini? Lihat perkongsian di bawah.

BISNES MAKAN & DELIVERY

Ebook ini adalah ditulis berdasarkan pengalaman penulis berniaga bisnes makan secara delivery mulai tahun 2015 dulu. Di dalam ebook ini terdapat banyak ilmu serta tips yang telah dikongsikan. Dari mula persediaan nak buat bisnes makan ini, tips pemilihan menu, tips buat iklan, cara pengiraan kos dan perletakkan harga. Serta serba sedikit kisah cabaran yang terpaksa penulis tempuhi sepanjang menjalankan bisnes makan secara delivery ini.

Bisnes Delivery Makanan Merupakan Bisnes Paling Menguntungkan Tanpa Modal Sewa Kedai Tinggi

APA YANG TERKANDUNG DALAM EBOOK INI?

Berikut adalah serba sedikit isi kandungan yang terdapat dalam ebook setebal 80 mukasurat ini.

 • 5 Persediaan Sebelum Mula Bisnes
  Sebelum nak mula apa-apa pun, kena ada persediaan! Jadi, ebook ini dah ringkaskan 6 perkara yang perlu anda siapkan sebelum nak start buat bisnes makan delivery ini.
 • Kaedah-kaedah Jualan
  Nak buat bisnes makan ini sebenarnya ada 2 kaedah. Setiap kaedah mempunyai waktu memasak dan menghantar yang berbeza. Jadi, anda boleh pilih ikut waktu kesesuaian anda. Sama ada nak buat kaedah jualan #1 atau kaedah #2.
 • Cara Pembungkusan
  Ini pun penting juga, bekas jenis apa yang pakai? Bagaimana nak bungkus supaya makanan tidak mudah rosak atau basi?
 • Panduan Kira Kos & Keuntungan!
  Ada satu bab telah diberi contoh, macam mana nak kira kos serta, bagaimana untuk meletakkan harga jualan.
 • Bagaimana Nak Mula?
  Ini yang paling mustahak! Ramai orang tak tahu macam mana nak mulakan bisnes ini. Tak tahu kat mana nak cari pelanggan! Jadi, penulis tunjukkan cara bagaimana untuk mendapatkan pelanggan dengan mudah, pantas dan tanpa mengeluarkan sebarang kos.
 • Panduan Bina Database Pelanggan Guna Whatsapp!
  Tak perlu guna sistem rumit-rumit. Gunakan sahaja whatsapp yang memang kita gunakan hari-hari tu. Dalam ebook ni anda akan diajar macam mana nak simpan no pelanggan secara tersusun dan macam mana nak buat promosi kepada pelanggan-pelanggan yang sedia ada.
 • Strategi Pantas Bina List 100 Pelanggan Pertama!
  Penulis tunjukkan strategi macam mana nak dapatkan 100 contact (nama,phone & alamat pelanggan) dengan pantas! Insyallah. Boleh dapat 100 nama ini dalam masa 1-2 hari sahaja! Strategi ini kena keluar kos sikit! Tapi ia sangat berbaloi!
 • Cara & Time Buat Iklan!
  Ini sangat penting, anda perlu tahu bila waktu nak buat iklan, bila waktu nak ambil order serta bila waktu nak masak dan buat delivery.
 • Cabaran & Rintangan
  Walaupun bisnes ini kecil risikonya, tetapi tetap ada juga cabarannya. penulis sharekan beberapa pengalaman sebenar beliau menghadapi cabaran-cabaran ini dan bagaimana beliau mengatasinya.

BONUS SPECIAL

Jika anda dapatkan ebook ini sekarang, anda akan dapat bonus special iaitu satu lagi ebook tambahan berjudul ” Super Spaghetti”. Di dalam ebook ini, penulis berkongsi resepi dan cara membuat spaghetti bolognese yang sedap dimakan, tetapi dengan kos yang rendah.

Menariknya!

Bisnes Delivery Makanan Merupakan Bisnes Paling Menguntungkan Tanpa Modal Sewa Kedai Tinggi

DAPATKAN SEKARANG DENGAN HANYA RM30!

Dengan harga serendah RM30 anda akan dapat 2 buah ebook. Biar betul? Ya betul, anda akan dapat buku panduan Bisnes Makan Delivery dan satu lagi ebook Super Spagetti Bolognese.

Jangan ragu-ragu lagi, dapatkan sekarang. Ini lah masanya anda mulakan langkah anda. Klik butang di bawah untuk dapatkan set ebook ini.

KLIK UNTUK ORDER BISNES MAKAN DELIVERY

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma