Tawaran Skim Biasiswa Sukan Persekutuan (SBSP) KBS Terbuka Buat Pelajar IPT

Individu yang aktif dalam bidang sukan dan sambung pengajian di peringkat Diploma/ Ijazah Sarjana Muda di Institut Pengajian Tinggi (IPT) Malaysia dipelawa untuk mohon Biasiswa Sukan Persekutuan (SBSP) yang ditawarkan oleh Kementerian Belia dan Sukan (KBS).

Pemohon-pemohon yang menerima hadiah biasiswa ini hendaklah terus giat di dalam latihan dan pertandingan-pertandingan sukan pilihannya semasa tempoh pengajiannya dan juga dikehendaki mewakili negara di dalam pertandingan-pertandingan di peringkat Kebangsaan dan Antarabangsa sekiranya diperlukan.

Ikuti perkongsian di bawah untuk maklumat lanjut permohonan Skim Biasiswa Sukan Persekutuan KBS.

TEMPOH PERMOHONAN

Permohonan Skim Biasiswa Skan Persekutuan (SBSP) Tahun 2022 Kementerian Belia dan Sukan dibuka sepanjang tempoh berikut:

 • 15 hingga 30 April 2022

SYARAT KELAYAKAN

Permohonan hanya terbuka kepada atlet yang memenuhi syarat:

 • Warganegara Malaysia yang berumur tidak melebihi umur yang ditetapkan pada tarikh tutup permohonan:
 • 25 tahun bagi pengajian peringkat Diploma secara sepenuh masa; atau
 • 30 tahun bagi pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda Pertama secara sepenuh masa.
 • Telah mendapat surat tawaran pengajian bagi pelajar baharu pengajian sepenuh masa di peringkat Diploma dan Ijazah Sarjana Muda Pertama mengikut tempoh pengajian yang ditawarkan oleh IPT berkenaan
 • Atlet yang masih aktif dalam sukan dengan sekurang-kurang memenangi pingat dalam Sukan Malaysia (SUKMA), Sukan Universiti ASEAN (SUA) atau Sukan Institusi Pengajian Tinggi (SUKIPT) atau Kejohanan Kebangsaan yang diiktiraf sebelum tarikh tutup permohonan. Penyertaan 2 tahun kebelakang sahaja diambil kira. Pegawai dan jurulatih sukan tidak layak memohon.
 • Tidak menerima sebarang tajaan / biasiswa daripada mana-mana institusi / agensi kerajaan / swasta yang lain.
 • Sihat dari segi mental dan fizikal
 • Pemohon-pemohon yang menerima hadiah biasiswa ini hendaklah terus giat di dalam latihan dan pertandingan-pertandingan sukan pilihannya semasa tempoh pengajiannya dan juga dikehendaki mewakili negara di dalam pertandingan-pertandingan di peringkat Kebangsaan dan Antarabangsa sekiranya diperlukan,
 • Pemohon-pemohon yang dipilih hendaklah berkelakuan baik (good-character) dan mempunyai minat serta semangat yang tinggi.

Kategori permohonan:

 • Pelajar yang sedang mengikuti pengajian secara sepenuh masa di Institusi Pengajian Tinggi Tempatan hendaklah mencapai minimum Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) seperti berikut pada semester terkini (semasa permohonan dibuat) dengan baki tempoh pengajian dua (2) semester atau lebih:
  a. Minimum PNGK 2.00 bagi atlet yang mewakili negara; dan
  b. Minimum PNGK 2.50 bagi atlet yang mewakili institusi/negeri.
 • Pelajar baru hendaklah telah mendapat surat tawaran pengajian di peringkat Diploma / Ijazah Sarjana Muda Pertama dari mana-mana Institusi Pengajian Tinggi Tempatan secara sepenuh masa.

CARA MOHON

Permohonan Skim Biasiswa Sukan Persekutuan tahun 2021 boleh dibuat sehingga 30 April 2022. Individu yang berminat untuk mohon biasiswa yang ditawarkan boleh mohon sekarang melalui pautan berikut:

Untuk maklumat lanjut atau sebarang pertanyaan anda boleh hubungi pegawai bertugas di talian 03 88713551/3558/ 3537.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma