Bekerja Dari Rumah Penyelesaian Terbaik Semasa Krisis Koronavirus. Ini Top 5 Pekerjaan Yang Anda Boleh Buat Dari Rumah

Langkah bekerja luar pejabat secara jauh termasuk dari rumah, dijangka menjadi satu perkara biasa berikutan ketersediaan penyumberan data secara dalam talian serta ketersambungan yang meluas menerusi Internet.

Malah, pendekatan sama turut diamalkan pelbagai industri, terutama susulan penularan atau pandemik COVID-19 yang memerlukan negara di serata dunia termasuk Malaysia untuk menyekat pergerakan atau interaksi rakyat masing-masing demi membendung penyebaran virus itu.

Usaha bekerja luar pejabat ini memberi manfaat kepada kalangan pekerja ‘freelancer’ dan turut membuka peluang ekonomi baharu, termasuk ekonomi ‘gig’ atau pasaran tenaga kerja kontrak jangka pendek seperti kerja bebas untuk banyak pihak

5 KERJA YANG BOLEH DILAKUKAN BERMULA DI RUMAH

Ikuti perkongsian ini untuk mengetahui jenis kerja yang anda boleh lakukan hanya dari rumah  dengan bajet yang rendah.

1 Kerja Sambilan Sebagai Penulis Untuk Bisnes Di Media Sosial

Jika anda lihat di media sosial seperti Instagram dan Facebook, banyak perniagaan  dengan pelbagai jenis produk yang anda boleh jumpa. Cuba anda hubungi setiap perniagaan tersebut dan tawarkan perkhidmatan anda sebagai penulis ‘copywriting’ kepada perniagaan mereka. Mana tahu mereka juga tidak cukup tangan dan sedang mencari penulis?

Servis dan kerja kerja sebegini boleh sahaja dijalankan melalui komputer di rumah. Apa anda perlu lakukan ialah mencari bisnes owner yang memerlukan khidmat seorang penulis untuk bisnes mereka di media sosial.

2 Programmer

Kerjaya sebagai Programmer adalah salah satu kerjaya yang agak tinggi dan ada ‘class’ dalam bidang IT. Kerjaya ini memang menjanjikan gaji yang lumayan lagi-lagi kalau anda dah expert dalam Programming dan boleh digelar senior Programmer.

Tetapi jika anda ingin menjadi seorang Programmer anda mestilah seorang yang jenis suka menyelesaikan masalah, suka mencipta sesuatu dan paling penting anda perlu suka bekerja dengan komputer.

3 Menguruskan Hartanah AirBnB

Jika anda tidak tahu, ramai orang yang menawarkan harta mereka seperti rumah lebih yang mereka ada dalam AirBnB. Anda juga boleh tawarkan perkhidmatan anda kepada mereka dengan lakukan secara pakej. Contohnya tawarkan pakej sekaligus seperti menguruskan booking, menyambut tetamu, membantu menyelesaikan masalah dan membersihkan kediaman untuk tetamu.

Jika anda rajin, buat research terhadap AirBnB di kawasan berdekatan anda dan hubungi pemilik tersebut untuk tawarkan perkhidmatan anda. Semakin rajin anda mencari pelanggan, semakin banyak pendapatan yang anda peroleh!

4 Lakukan Dropship Perniagaan

Bekerja sebagai dropship adalah sebagai seorang yang berpangkat di bawah agent atau stokis sesuatu perniagaan di mana anda tidak perlu memegang/ menyimpan barang-barang yang dijual. Apa yang anda perlu lakukan hanyalah mempromosikan secara online atau offline dan mendapat komisyen terhadap setiap barang yang anda dapat jual.

Menjadi dropship tidak  memerlukan sebarang pengeluaran modal cuma perlukan internet, elektrik dan masa. Semakin rajin anda mempromosikan barang, semakin banyak keuntungan yang peroleh.

5 Khidmat Jurualih Bahasa / Proofreader

Pasti anda tidak tahu bahawa bekerja sebagai jurualih bahasa ini ditawarkan gaji yang mahal kerana tidak ramai yang berkemampuan menguasai banyak bahasa.

Jika anda mempunyai skil dalam menguasai bahasa Melayu dan bahasa Inggeris juga boleh cuba lakukan kerja ini. Malahan kerja ini boleh dilakukan di rumah sahaja. Ini kerana terdapat pelbagai platform yang anda boleh iklankan kemahiran anda untuk mendapatkan job yang anda boleh lakukan hanya di rumah.

Semoga perkongsian mengenai jenis kerja sambilan yang anda boleh lakukan dari umah ini bermanfaat untuk anda mencari idea dalam mencari pendapatan lebih.

Gunakan kemahiran yang anda ada sebaiknya untuk jadikannya sebagai kerjaya. Seronok bukan kalau dapat bekerja dari rumah?

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma