Cara Mohon Bantuan Khas Pengurusan Kematian Covid-19 RM5,000 Buat Waris 

Bantuan Khas Pengurusan Kematian COVID-19 NADMA, merupakan bantuan one-off sehingga kadar maksima RM 5,000 diberikan kepada waris si mati yang meninggal dunia berkaitan jangkitan virus COVID-19 (kematian akibat COVID-19 atau kematian dengan COVID-19).

Bayaran bantuan khas akan dibuat secara Electronic Fund Transfer (EFT) kepada pemohon yang layak dalam tempoh 30 hari bekerja dari tarikh penerimaan dokumen permohonan yang lengkap.

Individu yang terlibat dengan kematian keluarga akibat Covid-19 boleh buat permohonan Bantuan Khas Pengurusan Covid-19 dengan mengemukakan borang permohonan serta ikut prosedur yang ditetapkan.

SYARAT KELAYAKAN

Permohonan Bantuan Khas Pengurusan Kematian Covid-19 hanya boleh dibuat sekiranya memenuhi syarat kelayakan berikut:

 • Hanya pengesahan kematian berkaitan COVID-19 yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sahaja terpakai untuk pengesahan bantuan khas ini.
 • Hanya kematian berkaitan COVID-19 yang melibatkan warganegara Malaysia sahaja akan diberi bantuan khas ini melalui permohonan waris si mati
 • Hanya satu waris sahaja yang layak menerima bantuan khas ini. Sekiranya terdapat lebih satu permohonan daripada waris-waris si mati, NADMA hanya akan mempertimbangkan permohonan pertama sahaja.

KAEDAH MEMOHON

Permohonan boleh dibuat dengan mengisi borang permohonan dan memastikan dokumen-dokumen yang diminta lengkap. Permohonan dan dokumen yang tidak lengkap akan ditolak. Berikut adalah senarai dokumen yang diperlukan untuk membuat permohonan:

 • Borang Permohonan (Lampiran A) yang disahkan oleh hospital yang memaklumkan kematian berkaitan COVID-19 ( MUAT TURUN DI BAWAH)
 • Salinan Sijil Kematian
 • Salinan Kad Pengenalan pemohon (waris si mati)
 • Salinan Penyata Bank (yang masih aktif) pemohon (waris si mati)

Hantar permohonan yang lengkap melalui pos/ email/ whatsapp ke NADMA:

 • Ketua Pengarah
  Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA)
  Jabatan Perdana Menteri Aras 7, Blok D5, Kompleks D
  Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
  62502 PUTRAJAYA
  (u.p. : Sekretariat KWABBN)
 • Email: bkcovid19@nadma.gov.my
 • WhatsApp: 011 1321 8056

Bayaran bantuan khas akan dibuat secara Electronic Fund Transfer (EFT) kepada pemohon yang layak dalam tempoh 30 hari bekerja dari tarikh penerimaan dokumen permohonan yang lengkap.

Klik butang di bawah untuk muat turun borang permohonan bantuan:

BORANG PERMOHONAN BANTUAN KHAS KEMATIAN 

NADMA berhak untuk memutuskan jumlah bantuan berdasarkan dokumentasi yang dikemukakan atau menolak permohonan yang tidak menepati syarat-syarat yang telah ditetapkan.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma