axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Bahaya Makan Ayam Tidak Cukup Masak. Kenali Warna Ayam Yang Dimasak Sempurna

Dalam memasak, bukan sahaja kesedapan yang perlu dijaga, kualiti dan tahan kebersihan sesuatu hidangan juga wajib diambil kira. Tambah pula, hidangan yang tidak bersih mungkin akan memberikan pelbagai kesan kepada tubuh badan seseorang terutama kepada kanak-kanak yang lemah antibodinya.

Pernah tak beli ayam gorang atau ayam panggang bila gigit sampai ke tulang ada merah-merah dan kesan darah dengan daging yang sedikit liat? Itu tandanya ayam tersebut tidak cukup masak. Mungkin ada orang yang suka makan daging yang tak berapa masak macam itu.

Tapi sebenarnya, bahaya tau kalau makan ayam atau daging yang tak cukup masak.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui risiko makan ayam yang tak cukup masak dan kenali warna ayam goreng yang digoreng sempurna.

CIRI-CIRI AYAM TAK CUKUP MASAK

Dalam satu kiriman oleh Public Health Malaysia, mereka menegaskan daging ayam khususnya yang masih ada tanda-tanda mentah mengandungi pelbagai jenis patogen yang boleh menyebabkan jangkitan penyakit.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Public Health Malaysia, mereka menegaskan bahawa tanda-tanda ayam yang tidak dimasak dengan sempurna adalah daging berwarna kemerahan, kesan darah di antara sendi tulang ayam, berbau hanyir dan berlendir, daging berbeza tekstur dan suhu di bahagian dalam daging lebih sejuk.

Bahaya Makan Ayam Tidak Cukup Masak. Kenali Warna Ayam Yang Dimasak Sempurna

BAHAYA MAKAN AYAM TAK CUKUP MASAK

Tahukah anda bahawa daging ayam mentah mengandungi pelbagai jenis patogen yang boleh menyebabkan jangkitan penyakit kepada manusia. Dalam kes yang ringan, anda mungkin mendapat gejalan sakit perut, muntah dan cirit birit.

Ada kes serius juga yang melibatkan kematian apabila kuman ini masuk ke dalam saluran darah manusia dan merebak ke seluruh tubuh badan. Situasi ini dinamakan “bacteremia”.

Sekiranya anda rasa membazir dan ingin makan ayam tersebut, masak semula sehingga suhu ayam mencecah 74 darjah celcius.

KENALI WARNA AYAM YANG CUKUP MASAK

Berikut adalah contoh ayam yang digoreng sempurna. Jika anda lihat luarnya berwarna lebih keemasan atau ke arah warna coklat. Untuk pastikan dapat ayam goreng yang sempurna, anda perlu guna minyak yang banyak sehingga menutupi semua bahagian ayam dalam kuali.

Bahaya Makan Ayam Tidak Cukup Masak. Kenali Warna Ayam Yang Dimasak Sempurna

Gunakan api yang sederhana untuk pastikan ayam masak di bahagian dalam. Jika guna api yang besar, bahagian luar akan cepat masak atau hangus walaupun dalamnya belum masak sempurna. Kadang-kadang guna api yang besar adalah faktor ayam tidak dimasak sempurna.

Ini contoh ayam yang tidak masak di dalamnya tetapi masak di luar.

Bahaya Makan Ayam Tidak Cukup Masak. Kenali Warna Ayam Yang Dimasak Sempurna

Jika anda makan di restoran dan dapati ayam yang dimasak adalah tidak dimasak sempurna, jangan teragak-agak untuk pulangkan menu tersebut dan minta untuk dimasak semula. Pada bulan Ramadhan selalu ada masalah ini tambahan pada ayam percik dan ayam panggang. Kadangkala peniaga tidak sedar bahagian yam tidak cukup masak kerana kaedah memasakknya agak rumit.

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma