axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Apa Yang Menjadikan Resume Kelihatan Menarik? Ini Resume Di Cari Majikan

Bina, cipta dan hantar resume merupakan antara flow terpenting dalam proses bina kerjaya seseorang pencari kerja. Walau apa pun latarbelakang anda, dah tentu anda mempunyai pengalaman tersendiri menghasilkan resume.

Untuk makluman anda, jumlah bilangan resume yang diterima majikan bukan sedikit setiap kali mengiklankan kekosongan sesuatu jawatan. Anda sebagai pencari kerja hanya mempunyai masa beberapa minit untuk menarik minat majikan melalui resume yang dihantar.

Sebab itulah penulisan resume yang menarik amat penting untuk menarik perhatian bakal majikan dan dalam menentukan halatuju kerjaya anda.

Jadi bagaimana menghasilkan resume yang menarik? Bagaimana rupanya? Apa komponen yang diperlukan untuk menghasilkan resume yang baik.

APA ITU RESUME?

Mudahnya melalui resume anda mempunyai peluang untuk mempersembahkan latarbelakang pendidikan anda, pengalaman dan kemampuan anda di hadapan majikan yang berpotensi. Melalui resume yang baik anda dapat menarik minat majikan untuk memanggil anda ke proses temuduga atau sebaliknya.

Namun, untuk menghasilkan resume yang baik dan sempurna memerlukan taktik dan skil tertentu. Di dalam artikel ini kami akan huraikan bagaimana anda boleh menghasilkan resume yang baik dan sempurna melalui contoh-contoh resume berkaitan sebagai rujukan anda.

Apa Yang Menjadikan Resume Kelihatan Menarik? Ini Jawapannya

Ikuti perkongsian di bawah untuk mengkaji apa yang menjadikan resume kelihatan baik.

CARA MENULIS RESUME YANG BAIK

Resume yang baik harus mempunyai isi kandungan yang tepat dengan format penulisan yang mudah dibaca. Lebih-lebih jika anda memohon kerja secara online yang memerlukan anda menghantar email permohonan dan sebagainya.

Ikuti langkah-langkah ini untuk menulis resume yang berkesan dan menarik.

  • Pilih format yang betul
  • Gunakan reka bentuk resume yang ringkas dan mudah dibaca
  • Fokus pada pencapaian anda
  • Sertakan ringkasan dan maklumat hubungan anda
  • Gunakan kata kunci
  • Proofread untuk kesilapan

1) Pilih Format Yang Betul

Terdapat tiga format utama untuk menulis resume: iaitu kronologi, functional dan gabungan. Walaupun kebanyakan resume mengikut format kronologi, format yang betul mungkin bergantung pada industri, tajuk pekerjaan dan pilihan peribadi anda.

Hadkan panjang resume anda ke satu atau dua halaman sahaja. Bergantung kepada sejarah pekerjaan anda, fokuskan kepada kedudukan terkini yang anda pegang dan kelayakan pendidikan yang tertinggi anda.

Singkatkan penerangan mengenai pekerjaan yang dah lama dan kelayakan yang kurang relevan seboleh mungkin.

2) Pilih Resume Yang Simple Dan Mudah Dibaca

Untuk memastikan resume anda mudah dibaca oleh bakal majikan anda, sertakan beberapa elemen reka bentuk dalam resume anda yang menjadikannya mudah dan senang untuk diimbas. Jangan terlalu complicated.

Anda boleh mencapai objektif ini dengan mudah iaitu dengan menandai tajuknya dengan jelas, menggunakan bullet point, meringkaskan perenggan dan gunakan fungsi BOLD kata-kata tertentu.

Contoh penyusunan ayat dengan bullet point adalah seperti berikut:

Gunakan font profesional yang standard, bukan jenis italic. Contohnya, fon seperti Times New Roman, Georgia dan Tahoma biasanya mudah dibaca oleh kebanyakan orang. Pastikan fon yang anda pilih mempunyai jarak yang konsisten dan kelihatan baik pada skrin dan juga apabila dicetak. Dalam penyediaan resume adalah digalakkan anda menggunakan font bersaiz 9 hingga 12.

Gunakan warna secara strategik untuk menjadikan resume anda menarik secara visual. Contohnya, anda mungkin menggunakan warna yang berbeza untuk tajuk dan paragraph resume anda. Anda juga boleh menggunakan warna untuk menarik pembaca ke isi-isi utama tertentu.

Walau bagaimanapun, gunakan warna tambahan dengan berhati-hati. Jangan guna terlalu banyak warna. Hadkan kepada 2-3 warna sahaja.

3) Fokus Pada Pencapaian Anda

Walaupun penting untuk menggambarkan sejarah pekerjaan anda, anda harus memaparkannya dari perspektif pencapaian anda dan bukannya apa yang dikehendaki oleh pekerjaan anda.

Sebagai contoh, terangkan bagaimana anda menggunakan kreativiti anda untuk mencari jalan keluar yang unik untuk masalah ketika di pekerjaan lama.

Apa Yang Menjadikan Resume Kelihatan Menarik? Ini Jawapannya

Gunakan pendekatan yang sama untuk menggambarkan kemahiran anda. Daripada sekadar senarai kemahiran, majikan lebih berminat mengetahui bagaimana anda berjaya menerapkan kemahiran tersebut dalam situasi tertentu.

Apabila anda sudah masukkan kemahiran anda dalam menyelesaikan masalah di tempat kerja lama, anda tidak perlu lagi membuat bahagian baru yang khusus untuk kemahiran kecuali pekerjaan yang memerlukan kemahiran tertentu (misalnya, pakar IT).

Selain daripada itu, pertimbangkan untuk memasukkan kemahiran bersama dengan pengalaman kerja anda.

4) Sertakan Ringkasan Mengenai Anda Beserta Contact Info

Beberapa baris pertama dalam resume anda adalah antara yang paling penting dalam menarik perhatian pembaca anda. Pastikan anda berikan first impression yang baik apabila majikan baca resume anda iaitu dengan menyediakan ringkasan diri yang menarik.

Di bahagian atas resume anda, bahagian ringkasan atau gambaran keseluruhan harus menonjolkan kemahiran, pengalaman, kelayakan dan pencapaian utama anda.

Apa Yang Menjadikan Resume Kelihatan Menarik? Ini Jawapannya

Anda juga harus paparkan nama dan alamat e-mel anda di bahagian atas resume anda supaya maklumat untuk hubungi anda mudah dicari. Penyediaan contact yang mudah dicapai akan membantu majikan menghubungi anda.

5) Gunakan Kata Kunci

Menggunakan kata kunci yang betul dalam resume anda dapat membantu menonjolkan resume kepada bakal majikan. Ini juga membantu anda dalam melalui sistem penjejakan dan penapisan pemohon automatik yang banyak digunakan oleh majikan sebagai langkah pertama proses pengambilan pekerja.

Kata kunci harus relevan dengan profil pekerjaan yang anda inginkan dan kedudukan yang anda mohon.

6) Proofread Untuk Kesilapan

Apa Yang Menjadikan Resume Kelihatan Menarik? Ini Jawapannya

Proofreading memberi anda peluang kedua untuk membuatkan resume anda bebas dari kesilapan sebelum dihantar terus ke pengurus pengambilan pekerja. Periksa dan betulkan resume untuk kesalahan tatabahasa, kesalahan ejaan dan penggunaan ayat.

Pemeriksa ejaan dalam talian juga dapat membantu anda mencari dan membetulkan beberapa kesalahan ejaan yang selalu dilakukan.

Semoga panduan ringkas ini dapat memberikan idea untuk anda mula membuat resume yang terbaik bagi menarik perhatian majikan anda. Bagi yang sudah buat resume, semak semula resume anda pastikan lengkap dengan tips yang dikongsikan di atas. Selamat maju jaya!

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma