Soalan Temuduga: Apa Anda Buat Semasa Menganggur? Ini Jawapan Yang Anda Boleh Gunakan

Apa Anda Buat Semasa Menganggur?

Apa anda nak jawab sekiranya soalan seperti di atas diajukan kepada anda dalam temuduga? Soalan ini mudah sebenarnya, tetapi ada calon yang gagal menjawab dengan yakin apa aktiviti yang dilakukan sepanjang tempoh menganggur.

Setiap individu pasti akan melakukan sesuatu ketika menganggur sementara menunggu panggilan temuduga kerja. Aktiviti yang dilakukan juga adalah berbeza, bergantung kepada minat dan situasi. Ada yang lebih suka mencari pendapatan sampingan dengan melakukan aktiviti perniagaan secara kecil-kecilan ketika menganggur.

Baca juga: Soalan Lazim Temuduga Beserta Jawapan

Selain itu, melibatkan diri dengan menyertai aktiviti sukarelawan juga boleh dilakukan ketika menganggur. Melibatkan diri dengan aktiviti sukarelawan  adalah cara yang paling baik untuk mengasah kemahiran yang ada. Tidak dinafikan dengan melakukan aktiviti sukarelawan ada banyak perkara baru yang boleh anda pelajari apabila melakukannya ketika menganggur. Antaranya ia boleh meningkatkan tahap keyakinan diri  dan mengukuhkan lagi diri untuk temuduga akan datang.

Selain daripada melakukan aktiviti sukarelawan, terdapat juga yang berminat untuk menambahkan kemahiran sedia ada dengan menyertai program latihan atau pelajaran secara online. Antara program ditawarkan adalah seperti program protege yang menawarkan pelbagai jenis latihan bagi lepasan graduasi dari pelbagai bidang. Ada juga yang mempelajari lebih mendalam mengenai cara menjadi usahawan yang berjaya ketika menganggur.

Tidak mustahil soalan seperti aktiviti ketika menganggur bakal diajukan oleh penemuduga. Oleh itu, di bawah telah disertakan 3 contoh jawapan yang boleh diberikan oleh calon kepada penemuduga.

3 CONTOH KEPADA JAWAPAN TEMUDUGA: APA YANG ANDA LAKUKAN KETIKA MENGANGGUR?

Anda boleh gunakan contoh jawapan di bawah sekiranya soalan yang sama diajukan kepada ada dalam mana-mana temuduga.

Sila jadikan contoh jawapan di berikut sebagai panduan, sesuaikan dengan situasi anda.

CONTOH JAWAPAN 1

” Selama saya tidak bekerja, saya melakukan kegiatan sukarelawan, bersama syarikat _____________. Saya diajar untuk lebih berdikari dan _________________. Hasilnya adalah saya jauh lebih_______________.”

CONTOH JAWAPAN 2

” Masa tidak bekerja, saya gunakan dengan baik untuk meningkatkan kemampuan dan kemahiran saya melalui ____________. Hasilnya saya boleh _______________.”

CONTOH JAWAPAN 3

”Walaupun saya tidak bekerja, namun saya melibatkan diri dalam ____________. Hasilnya saya dapat mengembangkan kemampuan ____________ saya ini.”

Dalam menceritakan setiap aktiviti yang dilakukan ketika menganggur, calon digalakkan untuk menyertakan bersama faedah yang diperolehi daripada aktiviti yang dilakukan untuk mengukuhkan lagi keyakinan penemuduga terhadap calon.

Walau apa pun soalan yang ditujukan oleh penemuduga, calon mestilah bersedia mental dan fizikal untuk menjawab pelbagai jenis soalan. Calon mestilah jujur dalam setiap jawapan yang diberikan kerana pembohongan yang dilakukan tidak akan membawa sebarang faedah kepada diri sendiri.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma