axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

Amalan Yang Boleh Dilakukan Wanita Ketika Haid Di Bulan Ramadhan & Lailatul Qadar – Mufti WP

Dalam tak sedar, tinggal berapa hari sahaja kita akan meninggalkan bulan Ramadhan untuk tahun ini dan tentulah umat Islam semuanya semakin bersemangat berkobar-kobar nak meningkatkan amal ibadah di bulan yang penuh keberkatan ini.

Ini kerana Allah telah menjanjikan ganjaran yang berlipat kali ganda pada bulan ini bagi setiap amalan yang kita lakukan terutamanya dengan adanya Lailatul Qadar yang dikenali sebagai Malam Seribu Bulan. Bagi wanita, lain pula ceritanya kerana mereka perlu menghadapi keuzuran setiap bulan pada hari tertentu.

Namun keuzuran seperti haid dan nifas bukanlah kekangan bagi wanita untuk merebut ganjaran yang ditawarkan Allah SWT pada bulan Ramadhan.

Ikuti perkongsian di bawah untuk amalan wanita ketika haid di bulan Ramadhan yang dijelaskan oleh Mufti Wilayah Persekutuan.

AMALAN WANITA KETIKA HAID DI BULAN RAMADHAN

Berikut adalah soalan yang ditujukan oleh orang awam beserta jawapan penjelasan oleh Mufti WP.

Soalan:

Assalamu’alaikum Ustaz, apakah hukum bagi wanita yang datang haid jika beliau membaca al Quran atau ma’tsurat?

Bolehkah membaca ayat-ayat lazim?

Bolehkah dibaca secara zahir dengan niat zikir?

Soalan kedua, apakah amalan yang boleh dilakukan oleh wanita haid di bulan Ramadhan dan jika bertemu dengan Lailatul Qadar?

Jawapan:

Wa’alaikumussalam w.b.t

Alhamdulillah segala puji dan syukur kami panjatkan kepada Allah S.W.T.

Selawat dan salam kami ucapkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W, para isteri dan keluarga baginda, para sahabat, seterusnya golongan yang mengikuti jejak langkah baginda sehingga hari kiamat.

Bolehkah Wanita Haid Membaca Al-Quran?

Para ulama berbeza pandangan dalam isu bolehkah seorang wanita yang dalam keadaan haid itu membaca al-Quran?

Kami ringkaskan pandangan tersebut seperti berikut:

Pertama : HARAM. Inilah pendapat jumhur fuqaha’. Mereka melarang wanita membaca al-Qur’an ketika dalam keadaan haid dan sedang berjunub berdasarkan kepada hadis daripada Ibn Umar R.A bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:

لاَ تَقْرَأ الْحَائِضُ وَلاَ الْجُنُبُ شَيْئًا مِنَ الْقُرْآنِ

Maksudnya: Tidak dibolehkan wanita dalam haid dan yang berjunub membaca walau sedikit daripada al-Qur’an.”

Riwayat al-Tirmizi (131)

Hadith ini dhaif di sisi sebahagian ahli ilmu kerana sebahagian riwayatnya Ismail bin Ayyash dari golongan Hijaz dan riwayatnya daripada mereka adalah dhaif.

Kedua : HARUS. Inilah pendapat ulama’ Malikiyyah mengikut riwayat yang sahih iaitu DIBOLEHKAN untuk memegang al-Qur’an bagi wanita yang haid dan dibolehkan juga untuk membacanya dengan tujuan mengajar dan belajar.

Kelonggaran ini hanya diberikan kepada wanita yang dalam keadaan haid sahaja dan bukannya yang sedang berjunub.

Amalan Yang Boleh Dilakukan Wanita Ketika Haid Di Bulan Ramadhan & Lailatul Qadar - Mufti WP

Ini kerana, hari-hari kedatangan haid itu berlangsung dalam tempoh yang lama. Maka, jika mereka dilarang membaca al-Qur’an, dibimbangi hafazan al-Qur’an mereka akan terluput. Sedangkan, berzikir kepada Allah SWT adalah dibolehkan kepada wanita-wanita yang sedang dalam haid.

Inilah juga pendapat tokoh ulama’ silam seperti Imam al-Bukhari, Imam Ibn Jarir al-Tabari, Ibn al-Munzir, al-Zahiryyah, al-Syaukani, al-San’ani, al-Sya’bi, pendapat Imam al-Syafi’i dalam qaul qadim yang telah dinukilkan oleh Abu Tsaur. Antara ulama’ masa kini yang berpegang dengan keharusannya adalah Syeikh Muhammad Soleh al-Uthaymeen, Syeikh al-Azhar Ali Tantawi. Lihat Tawdhih al-Ahkam min Bulugh al-Maram, Syeikh Abdullah al-Bassam (1/461)

Antara kenyataan mereka:

Syeikh al-Dusuqi al-Maliki berkata : “Tidak ditegah dengan sebab haid membaca al-Qur’an dalam keadaan adanya darah sekalipun telah berlaku janabah sebelum itu.” – Lihat Hasyiyah ala al-Syarh al-Kabir al-Dardir (1/284)

Syeikh Salih Abd al-Sami’ al-Abi berkata : “Tidak ditegah dengan sebab haid membaca al-Qur’an tanpa menyentuh Qur’an.” Lihat Jawahir al-Iklil (1/32)

Imam Al-Mardawi al-Hanbali berkata : “Ditegah wanta haid daripada membaca al-Quran secara mutlak dan inilah yang sahih dalam mazhab Hanbali tetapi ada pendapat menyatakan tidak ditegah. Inilah yang dipilih oleh Syeikh Taqiyuddin Ibn Taimiyyah” Lihat al-Insaf (1/347)

Malah, dalam masalah wanita yang sedang dalam nifas juga, dibolehkan untuk membaca al-Qur’an sebagaimana fatwa Syeikh al-Islam Ibn Taimiyyah : “Membaca al-Qur’an bagi wanita nifas dibolehkan jika dia khuatir akan boleh lupa bacaan al-Qur’an dengan sebab lamanya tempoh masa nifas tersebut. Tetapi, jika dia yakin bahawa dia tidak melupakan bacaan al-Qur’an tersebut, maka tidak perlu dia membacanya.” Lihat Majmu’ al-Fatawa, Syeikh Ibn Taimiyyah, 1/636).

Kami menyatakan, bahawa secara tuntasnya membaca al-Quran dalam bentuk zikir-zikir dan juga doa TIDAK termasuk dalam perkara yang dilarang ke atas orang perempuan yang datang haid.

Ini seperti

  • membaca doa menaiki kenderaan,
  • mengucapkan istirja’ ketika mendengar musibah,
  • membaca doa-doa yang ma’tsur daripada al-Quran sebagai zikir seperti pembacaan zikir-zikir pagi dan petang, dan seumpamanya.

CADANGAN AMALAN WANITA KETIKA HAID DI BULAN RAMADHAN

Antara amalan yang boleh dilakukan oleh wanita ketika haid di bulan Ramadhan adalah seperti berikut:

1. Perbanyakkan Doa & Zikir

Bagi orang perempuan yang haid, mereka digalakkan untuk membaca doa-doa dan juga zikir-zikir semasa berada di dalam bulan Ramadhan.

Antaranya adalah seperti yang dianjurkan dalam sebuah riwayat daripada A’isyah R.Anha beliau berkata:

يَا رَسُولَ اللَّهِ أَرَأَيْتَ إِنْ وَافَقْتُ لَيْلَةَ الْقَدْرِ مَا أَدْعُو قَالَ تَقُولِينَ اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

Maksudnya: Wahai Rasulullah, apakah pandangan kamu sekiranya aku bertemu dengan lailatul qadar apakah yang patut aku berdoa?

Maka kata Nabi S.A.W: “Ucapkanlah: Ya Allah, sesungguhnya Kau maha Pengampun, dan Kau sukakan pengampunan, maka ampunkanlah aku”.

Amalan Yang Boleh Dilakukan Wanita Ketika Haid Di Bulan Ramadhan & Lailatul Qadar - Mufti WP

2. Banyakkan Bersedekah

Seperti yang diketahui, amalan sedekah di dalam bulan Ramadhan mempunyai ganjaran yang amat besar di sisi Allah S.W.T. Dalam isu sedekah, tidak disyaratkan bagi seseorang itu akan suci dari sebarang hadas.

Justeru, seseorang wanita meskipun berada dalam keadaan haid masih boleh mendapat ganjaran pahala bersedekah ini di dalam bulan Ramadhan dengan kadar yang termampu.

Amalan Yang Boleh Dilakukan Wanita Ketika Haid Di Bulan Ramadhan & Lailatul Qadar - Mufti WP

3. Memberi Makan Kepada Orang Berbuka

Boleh juga bagi orang yang dalam keadaan haid untuk memberikan makanan kepada mereka yang berbuka puasa.

Hal ini antara perkara yang mendatangkan pahala yang besar kepada pelakunya. Ini berdasarkan sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Zaid bin Khalid al-Juhani R.A bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:

مَنْ فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ غَيْرَ أَنَّهُ لاَ يَنْقُصُ مِنْ أَجْرِ الصَّائِمِ شَيْئًا

Maksudnya: Sesiapa yang memberi makan kepada orang yang berpuasa dia akan mendapat pahala yang sama dengan orang yang berpuasa dalam keadaan pahala orang tersebut tidak berkurangan sedikit pun.

Riwayat Al-Tirmizi (807)

Bahkan kata Imam Izzuddin Al Izz bin Abd al-Salam dalam menjelaskan fadhilat memberi makan kepada orang yang berpuasa: ‘’Sesiapa yang memberi makan kepada 36 orang yang berpuasa dalam sepanjang tahun, maka dia akan mendapat pahala berpuasa selama setahun’’. Rujuk Maqasid al-Saum, Izz Abd al-Salam (Hlm. 18).

Ini kerana, setiap kebaikan yang dilakukan oleh seseorang itu akan mendapat 10 ganjaran pahala seperti yang disebutkan dalam firman Allah S.W.T:

مَن جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا

Maksudnya: Sesiapa yang melakukan suatu kebaikan maka baginya sepuluh ganjaran pahala.

Surah Al-An’aam (160)

Justeru apabila seseorang itu memberi makan kepada 36 orang yang berpuasa maka dia akan mendapat ganjaran puasa sebanyak 36 kali.

Kemudian pahala tersebut digandakan kepada 10 kali bagi setiap satu maka keseluruhannya dia akan mendapat 360 ganjaran dan ia merupakan jumlah hari dalam setahun mengikut kalendar hijrah.

Amalan Yang Boleh Dilakukan Wanita Ketika Haid Di Bulan Ramadhan & Lailatul Qadar - Mufti WP

KESIMPULAN

Kesimpulannya, meskipun terdapat beberapa ibadah yang tidak boleh dilakukan oleh wanita dalam keadaan haid, ini sama sekali tidak menghalang mereka dalam merebut dan meraih ganjaran yang besar di bulan Ramadhan al-Muabarak. Banyak lagi amalan-amalan yang boleh dilakukan seperti beberapa cadangan di atas.

Semoga Allah SWT memberikan kefahaman yang tepat kepada kita semua dalam memunaikan ibadah.

Sumber

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma