Harga Barang Tak Masuk Akal? Ini Cara Buat Aduan KPDNHEP Melalui WhatsApp

Sekiranya anda sedar bahawa ada kedai atau pasaraya di kawasan anda menjual barangan dengan harga yang tidak munasabah, anda boleh buat aduan kepada pihak Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP). Kita sebagai pengguna, walaupun harga barangan mahal, terpaksa juga beli disebabkan oleh terdesak memerlukan barang keperluan berikut.

Namun tahukah anda sebenarnya Kementerian Perdagangan Dalam Negeri & Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) ada menyediakan landasan mudah bagi membantu pengguna melaporkan aduan hanya dengan melelaui talian WhatsApp?

Berikutan dengan pelbagai kes harga makanan yang tidak masuk akal sekarang ini, anda perlu tahu bahawa anda boleh buat aduan dengan mudah kepada pihak KPDNHEP. Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui cara buat aduan melalui talian WhatsApp.

JENIS ADUAN YANG BOLEH DIBUAT

Antara jenis aduan kepada KPDNHEP yang boleh dibuat oleh pengguna adalah:

 • Aduan harga barangan tidak munasabah atau terlalu tinggi
 • Harga facemask atau Covid-19 test kit melebihi harga kawalan
 • Harga makanan dan minuman yang tidak masuk akal
 • Peniaga tidak mempamerkan tanda harga
 • Dan pelbagai masalah berkaitan hal ehwal pengguna

Rujuk: “PM Tepi” Boleh Didenda RM50,000, Ini Cara Buat Aduan Online Jika Peniaga Tidak Pamer Harga

TIADA TANDA HARGA, TETAPI DIKENAKAN BAYARAN?

Baru-baru ini tular di media sosial berkenaan dengan cas IKAT MATI yang tertera dalam resit pembayaran pelanggan. Pihak KPDNHEP telah mendapat aduan dan membuat siasatan. Hasil daripada pemeriksaan:

 • Hasil pemeriksaan mendapati premis gagal mempamerkan tanda harga pada minuman yang dijual serta harga bungkus minuman (ikat mati) juga tidak dipamerkan di premis
 • Premis telah dikenakan Kompaun On The Spot di bawah kesalahan AKHAP 2011 kerana gagal mempamerkan tanda harga
 • Peniaga memaklumkan setelah resit kedai menjadi Viral, peniaga bertindak membetulkan sistem dan resit yang terkini tertera perkataan bungkus dan bukannya “Ikat Mati”.
 • Serahan Notis Pengesahan Maklumat Barangan (NPMB) bagi cas bungkus utk minuman telah dilakukan dan peniaga perlu memberikan maklumbalas kepada KPDNHEP WPKL dalam masa 2 hari bekerja

Nampak tak betapa seriusnya hal ini dan pengguna boleh buat aduan?

CARA BUAT ADUAN MELALUI TALIAN WHATSAPP

KPDNHEP sudah lama memperkenalkan saluran untuk memudahkan orang ramai membuat aduan kepada kementerian untuk masalah-masalah berkaitan barangan. Pengguna boleh membuat aduan melalui aplikasi WhatsApp iaitu dengan langkah berikut:

 1. Taip Aduan Pengguna
 2. Hantarkan melalui WhatsApp ke nombor 019 279 4317
 3. Anda akan terima respon (secara Auto Reply) dan perlu mengisi beberapa butiran

Antara butiran yang perlu disertakan adalah:

 • Nama
 • Nombor Kad Pengenalan
 • Alamat Premis
 • Keterengan Aduan
 • Gambar Bukti (sekiranya ada)
 • Sekiranya aduan berkenaan transaksi dalam talian mohon kemukakan nama bank dan nombor akaun bank/ no. transaksi FPX yang terlibat

Setelah selesai sertakan butiran, pastikan anda taip TAMAT dan hantar. Hanya aduan melalui pesanan teks sahaja yang akan diproses.

Selain daripada saluran aduan melalui WhatsApp, pengguna juga boleh buat duan secara online melalui eaduan.kpdnkk.gov.my, SMS ke 15888 dengan menaip “ KPDNKK ADUAN”, aplikasi telefon pintar – EzAdu KPDNKK, media sosial seperti twitter dan facebook KPDNKK serta menyalurkan ke mana-mana pejabat KPDNKK berhampiran, pejabat Penghulu dan di pusat aduan bergerak.

Daftar Sebagai Pembaca
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma