Cara Yang Betul Tanya Maklumat Jawatan Kosong Melalui Whatsapp Atau Telefon

Anda betul-betul berminat dengan sesuatu jawatan yang diiklankan di media sosial atau mana-mana platform, namun ada sebarang pertanyaan berkenaan jawatan tersebut? Biasanya iklan jawatan kosong akan sediakan nombor telefon untuk dihubungi untuk sebarang pertanyaan. Nak tanya soalan melalui Whatsapp atau telefon, pastikan anda ikut etika yang betul!

Bukan sahaja nak tanya soalan, bagi yang nak mohon kerja melalui Whatsapp atau telefon pun perlu beradap bagi memberi tanggapan pertama yang bagus daripada pihak syarikat terhadap anda.

Ikuti perkongsian di bawah untuk ketahui adap bertanya soalan atau maklumat jawatan kosong melalui Whatsapp atau telefon.

PANDUAN TANYA MAKLUMAT JAWATAN KOSONG

Bagi mendapatkan maklumat sesuatu jawatan kosong melalui Whatsapp, anda mestilah mematuhi beberapa etika berikut supaya nampak profesional dan betul-betul berminat dengan jawatan yang ditawarkan:

1 Baca Iklan Dengan Jelas

Pastikan anda membaca iklan dengan jelas dan fahamkan kesemua maklumat yang ada di dalam iklan tersebut. Sekiranya maklumat yang anda inginkan tiada dalam iklan tersebut, senaraikan dan anda boleh bertanyakan kepada HR atau wakil syarikat tersebut. Jangan pula anda bertanya, “Bila ya tarikh tarikh tutup permohonan ini”, sedangkan maklumat tersebut telah pun dinyatakan di dalam iklan. Tindakan ini hanya menunjukkan anda seorang yang tidak peka.

2 Tukar Gambar Profile

Tahulah anda seorang peminat kucing. Tetapi,gantikan dahulu gambar profile anda dengan gambar wajah anda dengan jelas. Takut juga nanti wakil syarikat fikir anda sekadar main-main dan kurang berminat untuk memohon jawatan. Jadilah seorang yang profesional walaupun mohon kerja melalui whatsapp sahaja. Jangan pula guna gambar yang tidak senonoh!

3 Hantar Whatsapp Ketika Waktu Bekerja Sahaja

“Saya mana tahu waktu bekerja mereka.” Gunakan common sense anda dimana waktu bekerja di Malaysia adalah pada jam 9 pagi-5 petang. Jangan ganggu waktu peribadi wakil syarikat untuk bertanyakan soalan.

Sesetangah pekerja mungkin layan sahaja WhatsApp anda di luar waktu kerja, tetapi lebih bagus jika anda tanya pada waktu bekerja sahaja.

4 Beri Salam/ Greeting & Perkenalkan Diri

Jangan main terjah sahaja untuk bertanyakan soalan. Sila jadi orang yang beradab. Anda boleh berikan salam atau beri ucapan selamat pagi kepada wakil syarikat.

Contoh :

“Assalamualaikum. Saya Azman dari Ipoh. Pada 22 Julai lalu, saya ada membaca iklan untuk jawatan Pegawai Logistik di syarikat tuan melalui lama Facebook. Jadi, saya ingin memohon jawatan jawatan ini. Bagaimanakah caranya untuk saya membuat permohonan kerana tiada maklumat berkaitan cara untuk menghantar permohonan?. Terima kasih.”

5 Gunakan Panggilan Nama Yang Betul

Gunakan panggilan nama yang betul ketika bertanyakan soalan kepada mereka. Ingat, mereka bukan rakan baik anda. Jangan pula bertanya begini,

“Abang, boleh tahu tak macam ne nak mintak kerja sana?”

Gunakan panggilan nama yang sesuai seperti Tuan / Puan / Encik / Puan  / Cik semasa anda berhubung dengan mereka.

6 Elakkan Singkatan Perkataan

Tidak semua orang faham dengan singkatan perkataan yang anda taipkan. Anda perlu menaip dengan perkataan yang penuh seperti anda menulis surat rasmi walaupun pertanyaan anda melalui whatsapp sahaja.

Walaupun mereka mungkin faham, tetapi sebaiknya anda gunakan perkataan yang penuh menunjukkan urusan tersebut adalah rasmi dan profesional.

7 Attach Resume Melalui Whatsapp

Biar betul kena attach resume melalui whatsapp? Zaman sekarang semuanya di hujung jari sahaja. Anda save dahulu resume dalam bentuk PDF di komputer anda. Kemudian gunakan whatsapp web untuk menghantar resume kepada wakil syarikat. Atau anda boleh save terus di telefon anda dan hantar sahaja kepada wakil syarikat. Jika wakil syarikat minta anda hantar resume kepada mereka melalui emel mereka, emelkan sahaja. Mudahkan?

Semoga perkongsian ini dapat membantu anda membuka mata tentang cara dan adab yang betul dalam memohon atau mendapatkan maklumat jawatan yang hendak dimohon melalui WhatsApp atau telefon. Ingat, tanggapan pertama bakal majikan kepada anda adalah penting untuk anda diambil kerja!

Jika tanggapan pertama terhadap anda pun sudah teruk, bagaimana mereka nak ambil anda bekerja kan?

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma