axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

7 Keunikan Kurma Ajwa Yang Dikenali Sebagai ‘Kurma Nabi’. Boleh Tahan Harga Kurma Ini

Bulan Ramadan bakal menjelma tidak lama lagi. Seperti biasa, kurma akan dijual di merata negeri dan pelbagai jenama akan diperolehi buat juadah sahur dan berbuka untuk semua umat islam seluruh dunia.

Pasti semua orang sudah tahu keistimewaan kurma ini terutamanya dalam membekalkan tenaga sepanjang hari pada bula

n puasa. Namun, apa agaknya kelebihan kurma Ajwa sehingga menjadikannya begitu mahal? Terdapat beberapa kajian saintifik yang dilakukan untuk mencari kelebihan kurma Ajwa.

KURMA AJWA

Kurma Ajwa adalah salah satu yang ditanam di rantau Madina Munawara di Arab Saudi. Ia merupakan kurma hitam yang manis dengan rasa buah yang segar. Kurma ini cenderung bersaiz kecil dan mempunyai tekstur yang lembut.

Kurma ini juga dianggap sebagai salah satu kepentingan agama yang besar bagi umat islam, kerana Nabi Muhammad dipetik telah berkata ” Orang yang memakan tujuh biji kurma Ajwa pada waktu pagi akan bebas daripada sihir dan racun pada hari dia memakannya”

Oleh kerana ini, ia adalah kurma yang paling indah dan mahal, terutamanya di Arab Saudi. Walaupun mahal, kurma Ajwa ini sentiasa dalam permintaan yang tinggi kerana kunikannya yang lain juga.

7 KEUNIKAN KURMA AJWA BERBANDING KURMA LAIN

1. Disebut Dalam Hadis

Terdapat lebih daripada 100 jenis kurma di seluruh dunia ini namun kurma AJwa inilah antara kurma yang pernah disebutkan secara spesifik dalam salah sebuah hadis sahih iaitu:

Sa’ad radiallahu ‘anhu meriwayatkan Nabi sallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

مَنِ اصْطَبَحَ بِسَبْعِ تَمَرَاتٍ عَجْوَةٍ لَمْ يَضُرَّهُ ذَلِكَ الْيَوْمَ سَمٌّ وَلاَ سِحْرٌ
Sesiapa yang memakan tujuh biji kurma ‘Ajwah, tiada racun atau sihir dapat memudharatkannya pada hari itu.
[Sahih al-Bukhari, Kitab at-Thibb, Bab Syurb al-Sum…, hadis no: 5779].

2. Ciri Yang Unik

7 Keunikan Kurma Ajwa Yang Dikenali Sebagai 'Kurma Nabi'. Boleh Tahan Harga Kurma Ini

Spesifiknya, kurma ini berwarna lebih gelap berbanding kurma lain dengan saiznya yang lebih kecil. Isinya juga lebih tebal dan tidak terlalu manis berbanding kurma lain. Mungkin kurma Ajwa dilihat seperti kurma lain namun kurma ini memiliki kandungan khasiat yang unik berbanding kurma lain.

3. Sumber Antioksidan

Kurma ajwa mengandungi flavonoid glycosides yang membekalkan antioksidan kepada tubuh. Kajian oleh King Saud University mendapati kadar antioksidan ini setara dengan produk antioksidan yang terdapat di pasaran.

4. Melindungi Daripada Jangkitan

Jika ramai yang tidak tahu sebenarnya antioksidan ini membantu melindungi tubuh kita daripada jangkitan, meningkatkan kesihatan jantung, serta bersifat anti-kanser.

Kurma ajwa juga didapati kaya dengan zat magnesium iaitu mineral yang penting sebagai anti-radang. Kurma ini juga secara spesifiknya mengandungi zat anti-radang yang tertinggi setanding dengan ubat-ubatan seperti aspirin dan ibuprofen.

5. Khasiat Buat Ibu Mengandung & Menyusu

7 Keunikan Kurma Ajwa Yang Dikenali Sebagai 'Kurma Nabi'. Boleh Tahan Harga Kurma Ini

Kurma memang sinonim dengan ibu hamil dan menyusu kerana ia dikatakan dapat memberi tenaga. Bulan-bulan puasa ni, ramai yang kongsikan resepi jus kurma susu, kurma oat, air rendaman kurma dan sebagainya untuk ibu mengandung dan menyusu.

Secara saintifiknya, Journal of Environmental & Analytical Toxicology juga mendapati bahawa kurma ajwa ini membantu ibu meningkatkan susu badan serta melindungi tubuh mereka daripada penyakit dan jangkitan.

Ia juga membantu ibu-ibu mencegah anemia oleh kerana kandungan zat besi yang tinggi.

6. Sesuai Untuk Pesakit Diabetes

7 Keunikan Kurma Ajwa Yang Dikenali Sebagai 'Kurma Nabi'. Boleh Tahan Harga Kurma Ini

Uniknya kurma ajwa ini adalah kandungan gula yang terdapat di dalamnya hanyalah monosakarida, iaitu komposisi gula yang paling ringkas dan tak perlu diuraikan lagi.

Ini menjadikannya sesuai dimakan oleh pesakit diabetes type 2.

7. Melancarkan Penghadaman

Bulan puasa ini memang mudah untuk kita terkena sembelit atau sukar menghadam makanan kerana kekurangan air pada siang hari dan waktu makan yang berubah.

Jadi adalah digalakkan untuk amalkan kurma ajwa pada bulan ini kerana kandungan serat yang dijumpai didalamnya didapati berkesan dalam melancarkan sistem pencernaan dan seterusnya membolehkan usus berfungsi dengan lebih baik.

Umumnya, buah kurma tidak kira jenis apa pun, turut memiliki pelbagai khasiat yang telah dibuktikan oleh pelbagai kajian seluruh dunia selain disebutkan di dalam al-Quran. Jadi, tak perlu risau kalau kita hanya makan kurma biasa sebab ia juga mengandungi bermacam-macam kebaikan.

DI MANA HENDAK BELI KURMA AJWA MURAH NI?

Sebenarnya terdapat pelbagai jenis kurma Ajwa di pasaran dan anda boleh dapatkan dengan mudah sekiranya anda mencari secara online.

Tetapi untuk mendapatkan buah kurma Ajwa yang benar-benar berkualiti dan murah sedikit sukar terutamanya di dalam tempoh PKP sekarang.

Namun sepanjang fasa PKP ini anda boleh dapatkan kurma Ajwa murah dan berkualiti dari Abuain Kitchen Studio yang membuka pesanan dan tempahan kurma Ajwa sehingga 21 April ini.

Kurma Ajwa Algeria ini cuma berharga RM45 sahaja termasuk kos pos ke semenanjung, Sabah dan Sarawak. Anda boleh lihat di sini – Tempahan Kurma Ajwa Algeria

Kurma Ajwa Algeria

Kurma Ajwa ini popular di Madinah Al-Munawwarah. Ia kecil dan mempunyai tekstur isi yang lembut.

Kurma Ajwa Algeria ini sedikit basah berbanding Ajwa Madinah atau Makkah. Ianya seakan rotab namun berwarna hitam pekat. Rasanya manis dan lembut. Kurma ini didatangkan khas dari Ladang Mofaz di Algeria.

BAGAIMANA NAK BELI KURMA AJWA ALGERIA

Anda boleh membuat tempahan dan pesanan kurma Ajwa Algeria melalui pautan tempahan di bawah. Secara ringkas berikut merupakan tempahan yang bakal anda terima sekiranya anda membuat tempahan sekarang.

Kurma Ajwa

  • Berat 500gm
  • 50-55 biji / pek.
  • Harga RM45 termasuk kurier Semenanjung, Sabah dan Sarawak.
  • Penghantaran bermula 17hb April 2020.

Peringatan: Kurma Ajwa Algeria sedikit basah berbanding kurma Ajwa Madinah / Makkah yang agak kering. Saiz lebih kurang sama. Ingat hanya ada 5,000 bekas sahaja.

Sila buat tempahan segera melalui pautan di bawah.

KLIK UNTUK TEMPAH KURMA AJWA

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma