axis bank horny bhabhi scandal.visit the website xxx videos
yeahporn.top horny man makes al kinds of tricks with shaved wet fur pie.
www.pornforbuddy.com

12 Kerjaya Tanpa Pendidikan Tinggi Yang Beri Pulangan Gaji Lumayan. Tak Perlu Menyesal Kalau Belajar Tak Tinggi

Masyarakat kini beranggapan bahawa hanya dengan segulung ijazah akan membawa seseorang itu berjaya dengan lebih jauh. Namun hakikatnya, menuntut sesuatu ilmu tidak mempunyai had masa dan tidak diukur melalui sebarang sijil. Tanpa ijazah tidak semestinya seseorang itu tidak boleh berjaya.

Dalam bidang pekerjaan, perkara paling utama yang menjadi kepentingan majikan adalah kepakaran spesifik dalam bidang tertentu dan kemahiran berkomunikasi (Soft Skills). Sekiranya anda sekarang mempunyai sijil akedemik tetapi gagal memilik kemahiran yang dikehendaki majikan, sukar untuk anda memperoleh pekerjaan yang baik.

Anda tidak perlu lagi risau jika anda hanya berkelayakan Sijil Penilaian Menengah (SPM) dan tidak berpendidikan tinggi. Perkara yang anda perlu lakukan adalah mempelajari ilmu-ilmu kemahiran yang dapat menjamin pekerjaan kepada anda.

Berikut adalah perkongsian antara 12 kerjaya yang boleh memberi pulangan gaji yang lumayan walaupun tanpa memiliki ijazah.

12 KERJAYA TANPA PENDIDIKAN YANG BERI GAJI LUMAYAN

1. Juruterbang

12 Kerjaya Yang Beri Pulangan Gaji Lumayan Tanpa Pendidikan Tinggi

Walaupun pulangan gaji bagi kerjaya sebagai juruterbang adalah lumayan, namun kerjaya ini memerlukan modal yang besar kerana yuran kursus untuk menjadi seorang juruterbang bertauliah boleh mencapai ke ratusan ribu ringgit. Banyak jenis akademi yang menyediakan kursus Commercial Pilot Licence, seperti Malaysian Flying Academy yang terletak di Melaka. Biarpun pelaburan untuk menjadi juruterbang bertauliah agak mahal, namun pulangan gaji yang akan anda terima sangat lumayan.

2. Penasihat Kewangan

12 Kerjaya Yang Beri Pulangan Gaji Lumayan Tanpa Pendidikan Tinggi

Penasihat kewangan atau dikenali sebagai ‘wealth advisor‘ merupakan individu yang mengurus dan memberi khidmat nasihat berkaitan pelaburan kewangan anda seperti dalam unit amanah. Setiap bank dan institusi kewangan ada menawarkan banyak pilihan kepada pengguna untuk melaburkan wang mereka bagi tujuan memperolehi faedah keuntungan. Pelaburan ini dilakukan oleh orang-orang yang berkemampuan dan sanggup membayar berapa pun jumlah yang dikenakan oleh penasihat kewangan. Keuntungan penasihat kewangan adakalanya diperoleh daripada jumlah peratus keuntungan pelaburan yang diperolehi.

3. Agen Insuran

12 Kerjaya Yang Beri Pulangan Gaji Lumayan Tanpa Pendidikan Tinggi

Tidak susah untuk anda bergelar agen insuran. Anda hanya perlu menjalani ujian dan lulus ujian kelayakan untuk menjadi agen insuran. Banyak syarikat insuran yang diluluskan oleh Bank Negara Malaysia dan popular di Malaysia seperti Takaful Berhad Sdn Bhd, Prudential BSN Takaful Berhad, Etiqa Takaful Berhad dan lain-lain.

Pernahkan anda berasa sedikit rimas jika didekati agen insurans? Walaupun begitu, telah ramai yang telah berjaya malah bergelar jutawan kerana menjadi agen insuran. Untuk mendaftar sebagai agen insuran, anda hanya perlukan kelayakan SPM sahaja bagi mendaftar peperiksaan.

Ada juga yang menjadikan kerjaya agen insuran sebagai kerjaya sampingan untuk memperoleh pendapatan lebih. Malahan ada juga yang sanggup berhenti kerja untuk menjadi agen insuran sepenuh masa kerana pendapatan yang diperoleh lebih lumayan.

4. Agen Hartanah

12 Kerjaya Yang Beri Pulangan Gaji Lumayan Tanpa Pendidikan Tinggi

Gelaran agen hartanah yang sering kita dengar  berbanding ajen hartanah adalah seperti Broker Rumah dan Broker Tanah. Untuk pengatahuan anda, bekerja sebagai agen hartanah boleh mendatangkan pulangan dan kepuasan yang besar kepada sesiapa yang berminat.

Bagi menjadi agen hartanah, anda hanya perlu memiliki sijil perakuan untuk menjadi ejen hartanah yang profesional. Keuntungan yang diperoleh adalah hasil daripada ‘mark-up‘ harga hartanah yang dijual dan tidak mustahil untuk keuntungan mencecah RM50,000.

5. Welding Inspector & Welding QC Co-ordinator

12 Kerjaya Yang Beri Pulangan Gaji Lumayan Tanpa Pendidikan Tinggi

Welding Inspector atau inspektor kimpalan bertanggungjawab mengawasi semua aktiviti dan tugas kakitangan kimpalan dalam memastikan kualiti kimpalan, menyiapkan kimpalan mengikut masa yang ditetapkan dan memastikan segala-galanya adalah mengikut cara kerja yang betul.

Welding inspector perlu mempunyai pengetahuan lanjutan berkaitan prosedur kimpalan bagi memastikan anak buahnya memahami tugasan yang harus disiapkan. Tugasan ini sebenarnya sangat mencabar dan memelurkan ketelitian selain kemahiran yang tinggi.

Disebabkan tidak semua orang mampu melakukan kerja ini atas beberapa faktor seperti persekitaran yang panas, penggunaan tenaga yang lebih dan sebagainya, kebanyakan syarikat sanggup menawarkan gaji yang tinggi untuk pekerjaan ini.

6. Offshore Inspection

12 Kerjaya Yang Beri Pulangan Gaji Lumayan Tanpa Pendidikan Tinggi

Bagi mereka yang berminat untuk bekerja di dalam bidang ‘oil and gas‘ seperti di Petronas, MMHE, Schlumberger, Talisman Energy dan sebagainya, kerjaya ini sangat sesuai dengan anda. Bagi yang berminat, anda perlu menduduki sijil-sijil profesional yang ditawarkan oleh beberapa institusi seperti CSWIP, Jabatan Pembangunan Kemahiran dan NIOSH untuk memperolehi kepakaran dan kelayakan bekerja dalam bidang ini.

Memandangkan syarikat ‘oil and gas’ ini sememangnya syarikat besar dan bertaraf antarabangsa sudah tentu keuntungan syarikat bernilai berbilion-bilion ringgit setiap tahun. Jika keuntungan yang diperolehi besar, pekerja juga dapat merasa bonus tahunan yang lumayan walaupun anda pencuci pelantar minyak.

7. Plastics Welders

Plastics Welders bertanggungjawab untuk mengimpal plastik seperti paip dan sebagainya. Kerjaya ini juga turut berpotensi menjana pendapatan yang lumayan tanpa perlu ada pendidikan. Anda hanya perlu mempelajari kemahiran mengenai bidang ini dengan lebih mendalam untuk memudahkan anda mendapat kerja.

8. Safety & Health Officer

12 Kerjaya Yang Beri Pulangan Gaji Lumayan Tanpa Pendidikan Tinggi

Seiring dengan pembangunan pesat dalam negara, syarikat-syarikat pembinaan pasti memerlukan lebih ramai Safety & Health Officer (SHO). Tanggungjawab dalam bidang SHO adalah memastikan keselamatan dan kesihatan pekerja di sesuatu premis pekerjaan / organisasi mengikut standard yang telah ditetapkan oleh NIOSH DOSH. NIOSH atau National Institute Of Safety and Health (Malaysia) adalah satu badan yang layak menawarkan sijil-sijil profesional.  Gaji yang ditawarkan dalam bidang ini adalah sangat lumayan.

9. Rig Operator / Operator Pelantar Minyak

12 Kerjaya Yang Beri Pulangan Gaji Lumayan Tanpa Pendidikan Tinggi

Rig operator merupakan pekerja am yang membantu kerja-kerja di atas pelantar minyak. Kebanyakan latihan diperolehi dari masa ke semasa dalam menjalankan tugas. Elaun harian yang diterima pastinya dapat menambahkan pendapatan. Namun, tidak ramai yang sanggup untuk bekerja dalam bidang ini kerana terpaksa berjauhan dengan keluarga dalam tempoh yang agak lama. Pekerja yang sanggup bekerja dalam bidang ini pastinya dibayar mahal tambahan pula dengan risiko kerjanya yang agak tinggi.

10. Wireman

12 Kerjaya Yang Beri Pulangan Gaji Lumayan Tanpa Pendidikan Tinggi

Untuk melaksanakan pemasangan elektrik dan pengujian tapak, wireman memainkan peranan penting kerana kemahiran yang dimilikinya tidak semua orang tahu. Wireman ini juga mempunyai pelbagai peringkat membolehkan mereka mengendalikan litar satu fasa atau tiga fasa untuk kawasan kediaman atau komersil.

11. Chargeman

12 Kerjaya Yang Beri Pulangan Gaji Lumayan Tanpa Pendidikan Tinggi

Chargeman bekerja dalam mengendalikan sistem elektrikal voltan melebihi voltan rendah (tanpa talian aerial dan stesen janakuasa voltan melebihi voltan rendah). Kerjaya seperti ini sangat berisiko tinggi kerana anda akan banyak bermain dan terlibat dengan elektrik bervoltan tinggi. Namun jika anda sanggup menghadapi risiko ini, pulangan gaji yang diperoleh adalah lumayan.

12. RoHS Officer

12 Kerjaya Yang Beri Pulangan Gaji Lumayan Tanpa Pendidikan Tinggi

RoHS atau Restriction of Hazardous Substances Directive adalah satu arahan untuk menyekat penggunaan bahan-bahan berbahaya tertentu dalam peralatan elektrik dan elektronik. Di Malaysia, banyak syarikat pembuatan antarabangsa memerlukan pegawai RoHS untuk memeriksa dan mengesahkan barangan mereka memenuhi standard RoHS. Terdapat banyak agensi yang menyediakan kursus pensijilan kepada mereka yang berminat untuk menjadi pegawai RoHS.

Sebenarnya Sijil, Diploma, Ijazah bukanlah penentu kejayaan hidup seseorang. Perkara yang penting untuk seseorang berjaya dalam kehidupan adalah disiplin, usaha, kerja keras dan tidak mudah putus asa. Namun, pendidikan itu sangat penting dan kemahiran yang anda pelajari juga merupakan satu bentuk pendidikan.

Kenali diri anda dan tentukan masa depan anda dengan baik kerana hanya diri sendiri yang dapat menentukan kejayaan masing-masing. Ramai insan tanpa ijazah telah buktikan yang mereka boleh berjaya dan mempunyai taraf kehidupan yang sangat baik tanpa ijazah.

https://baseofporn.com
https://www.opoptube.com

Join Channel Telegram Portal Pendidikan Terbesar Di Malaysia Percuma