Lembaga Zakat Selangor (LZS) terus memperkenalkan pelbagai inisiatif bagi menghargai para pembayar zakat di negeri Selangor. Salah satu program yang mendapat perhatian ialah SIDDIK iaitu Sumbangan Pendidikan Anak Muzakki Selangor.
Melalui program ini, anak kepada pembayar zakat harta yang layak akan menerima sumbangan sebanyak RM100 dalam bentuk simpanan pendidikan yang dikreditkan terus ke dalam akaun Simpan SSPN Prime. Bantuan ini bertujuan menyokong pendidikan anak-anak muzakki serta menggalakkan budaya menabung untuk masa depan pendidikan.
Bagi tahun 2026, permohonan SIDDIK telah dibuka kepada pembayar zakat yang memenuhi syarat kelayakan yang ditetapkan. Pemohon perlu membuat permohonan secara dalam talian melalui portal rasmi eZO LZS sebelum tarikh tutup yang telah ditetapkan.
Apa Itu SIDDIK (Sumbangan Pendidikan Anak Muzakki Selangor)?
SIDDIK merupakan inisiatif khas oleh Lembaga Zakat Selangor sebagai tanda penghargaan kepada individu yang menunaikan zakat harta kepada institusi zakat negeri.
Program ini menyediakan sumbangan berbentuk simpanan pendidikan kepada anak-anak pembayar zakat sebagai galakan untuk menyokong pendidikan mereka pada masa hadapan.
Dalam konteks zakat, pembayar zakat dikenali sebagai Muzakki, iaitu individu yang menunaikan kewajipan zakat sama ada zakat fitrah atau zakat harta.
Ringkasan Program SIDDIK 2026
| Perkara | Maklumat |
|---|---|
| Nama Program | SIDDIK – Sumbangan Pendidikan Anak Muzakki Selangor |
| Bentuk Bantuan | Simpanan Pendidikan |
| Jumlah Sumbangan | RM100 bagi setiap anak yang layak |
| Kaedah Penyaluran | Dikreditkan ke akaun Simpan SSPN Prime |
| Tarikh Tutup Permohonan | 31 Mei 2026 |
| Portal Permohonan | Portal eZO LZS |
Tarikh Permohonan SIDDIK 2026
Permohonan SIDDIK 2026 dibuka kepada pembayar zakat yang layak dan perlu dibuat sebelum tarikh tutup yang telah ditetapkan.
- Tarikh tutup permohonan: 31 Mei 2026
Pemohon dinasihatkan untuk membuat permohonan lebih awal bagi mengelakkan sebarang kesulitan pada saat akhir.

Jumlah Sumbangan SIDDIK
Melalui program SIDDIK, setiap anak yang layak akan menerima sumbangan sebanyak:
RM100 seorang
Sumbangan ini diberikan dalam bentuk simpanan pendidikan dan akan dikreditkan terus ke akaun Simpan SSPN Prime anak muzakki.
Sumbangan ini hanya diberikan sekali sahaja bagi setiap anak dalam satu tahun permohonan.
Syarat Kelayakan Permohonan
Bagi memastikan bantuan ini diberikan kepada pemohon yang layak, LZS menetapkan beberapa syarat utama seperti berikut:
- Pemohon merupakan pembayar zakat harta kepada Lembaga Zakat Selangor.
- Jumlah bayaran zakat antara RM500 hingga RM5,000 dalam tempoh setahun.
- Permohonan hanya boleh dibuat pada tahun berikutnya selepas zakat dibayar.
- Salah satu bayaran zakat mestilah dibuat pada bulan Oktober, November atau Disember.
Contohnya:
Jika zakat dibayar pada tahun 2025, permohonan SIDDIK boleh dibuat pada tahun 2026.
Kriteria Anak Yang Layak
Bantuan ini diberikan kepada anak-anak pembayar zakat yang sedang mengikuti pendidikan di institusi yang diiktiraf.
Kriteria anak yang layak adalah seperti berikut:
- Berumur antara 7 hingga 17 tahun.
- Sedang bersekolah dari Darjah 1 hingga Tingkatan 5.
- Belajar di institusi pendidikan yang diiktiraf di Malaysia.
Cara Penyaluran Bantuan
Sumbangan SIDDIK akan dikreditkan terus ke dalam akaun Simpan SSPN Prime anak penerima.
Dalam proses ini:
- Muzakki akan bertindak sebagai pendeposit akaun.
- Anak akan menjadi penerima manfaat akaun SSPN Prime.
Sekiranya pemohon belum mempunyai akaun SSPN Prime, pembukaan akaun baharu akan diuruskan oleh pihak PTPTN.
Cara Mohon SIDDIK 2026
Permohonan SIDDIK perlu dibuat secara dalam talian melalui portal eZO LZS.
Pautan rasmi permohonan:
https://ezo.zakatselangor.com.my
Langkah Permohonan
- Daftar atau log masuk ke portal eZO LZS.
- Isi maklumat pemohon dan maklumat anak dengan lengkap.
- Muat naik dokumen sokongan yang diperlukan.
- Hantar permohonan secara dalam talian.
Dokumen Sokongan Diperlukan
Pemohon perlu menyediakan beberapa dokumen sokongan seperti berikut:
- Salinan sijil kelahiran anak atau sijil anak angkat.
- Salinan pengesahan belajar melalui sistem IDME bagi sekolah KPM.
- Salinan pengesahan belajar melalui APDM bagi sekolah agama.
- Salinan penyata bayaran yuran sekolah bagi sekolah swasta.
- Pengesahan dokumen oleh wakil yang dibenarkan seperti Ketua Kampung, Nazir Masjid, Pegawai Gred A atau pegawai LZS.
Maklumat Lanjut
Bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenai SIDDIK 2026, pemohon boleh merujuk kepada saluran rasmi berikut:
- Portal rasmi: Lembaga Zakat Selangor
- Portal permohonan: eZO LZS
- Talian pertanyaan: 1-300-88-4343
- Facebook: Lembaga Zakat Selangor
- Instagram: @zakatselangor
- TikTok: @zakatselangor
Penutup
Program SIDDIK 2026 merupakan satu inisiatif penting yang diperkenalkan oleh Lembaga Zakat Selangor bagi menghargai pembayar zakat di negeri tersebut. Walaupun jumlah sumbangan sebanyak RM100 bagi setiap anak, ia memberikan manfaat sebagai simpanan pendidikan awal melalui akaun Simpan SSPN Prime.
Oleh itu, pembayar zakat yang memenuhi syarat kelayakan disarankan untuk membuat permohonan sebelum tarikh tutup pada 31 Mei 2026. Dengan adanya program seperti ini, ia bukan sahaja membantu pendidikan anak-anak muzakki malah turut menggalakkan masyarakat untuk terus menunaikan zakat secara konsisten.